Kaninens år

Publicerad: Fredag, 20 januari 2023, Skribent: Linda

På söndag börjar kaninernas år, enligt den kinesiska zodiaken. Kaninerna anses vara symboler för livslängd och lycka. Deras styrkor inkluderar intelligens, försiktighet, mildhet, vänlighet och vänlighet. På den negativa sidan kan de vara nervösa, ytliga och melankoliska. Ett väldigt bra tecken att vara född i låter det som! Kaniner tillhör dessutom de allra mest populära djuren världen runt, inte minst för att de är enormt gulliga. Den kinesiska zodiaken är åtminstone över två tusen år och är sammanflätad med idéerna om yin och yang och buddism. De är även starkt förknippade med tur. I England finns en vidskepelse att om man säger “rabbit, rabbit” det första man gör på den nya månaden så får man 30 dagars tur och alla har väl hört att en hartass bringar lycka till bäraren.

För den som vill kasta sig in i kaninens år med hull och hår (och varför skulle man inte, teman är kul!) finns det massor med kaninrelaterat inom alla genrer. Klassikernas klassiker Alice i Underlandet startar när flickan Alice får syn på en stressad vit kanin med ett fickur, som har väldigt bråttom, Hon följer efter honom och trillar ner i kaninhålet till ett vidunderligt äventyr. Ändå sedan dess har vita kaniner förknippats just med att bryta igenom till en annan värld. I The Matrix finner Neo till exempel Trinity och de andra genom att följa den vita kaninen, och upptäcker därigenom att han själv levt i underlandet, bildligt talat. 

Om vi tittar åt öst hittar vi bland annat Beastars, mangan där köttätare och djurätare samsas i samhället. När en växtätare mördas i skolan misstänks genast vargen Lugosi, som kaninentjejen Haru börjat få varma känslor för. Kan ett kaninhjärta tämja en varg? Eller är Lugosi helt oskyldig?

En mer klassisk kaninmanga är Usagi Yojimbo, kaninsamurajen. Tecknad av japansk-amerikanske Stan Sakai är han en cool antropomorfisk kanin med fluffiga öron och hård attityd i en historisk japansk miljö med en twist. Superfin och rekommenderas varmt för de som missat!

I romanen Kaninhjärta är det inte faktiska kaninen det handlar om, men titeln är talande för hur vi ser på kaninerna som lite sköra och sårbara. Kaninhjärta är en coming-of-age-roman som utspelar sig i en nordiskt inspirerad fantasivärld. Äventyret tar läsaren på en resa över Vindheim; en medeltida värld fylld av drottningar och skalder, medeltidsstäder och bauerska skogar. Huvudpersonerna Elvira och Kiri leder läsaren på varsitt håll, men huvudtemat är alltid detsamma: deras vänskap, och att trotsa både vett och norm för att rädda den. 

Att kaniner ses som sköra och oförargliga gör det såklart extra tacksamt att vända på steken, och göra dem riktigt riktigt blodtörstiga. Som i Monty Pythons Holy Grail. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev