Jultankar från Johan Ehrenberg

Publicerad: Torsdag, 19 december 2019, Skribent: Linda

SAKER SOM INTE SKULLE HÄNDA.

Man läser sf för att uppleva en möjlig framtid, en ”tänk om det eller det skulle kunna hända”. Hur blir livet då? Men egentligen tror man nog inte riktigt på det man läser. Vardagen lunkar vidare. MEN tittar man tillbaka så är det ju inte sant. Vi har en ständig SF utveckling nära oss i vår tid. Vår vardag är SF på riktigt. Tänk bara på:

FLYGANDE BILAR.

Verklighet: Nu har ett tyskt företag tagit fram LILIUM, den flygande elbilen. Den har provflugit och kommer först som taxi och senare så säger vi ”jag ska bara flyga lillen till förskolan först” i villaförorten. 

SF. Nej varken Star Wars eller Blade Runner klarade av att göra den flygande bilen vardag. Istället är det när Bruce Willis kör flygtaxi i Femte Elementet som vi förstår hur det kan bli. Och nu är det här.

ROBOTEN

Verklighet: Datorn spöar människan i Goo och kvantdatorn gör beräkningar som alla världens vanliga datorer inte klarar av om de ens jobbar ihop. AI är här och den kommer snart ha två ben och två armar och ett huvud för det trivs vi människor bäst med. Roboten hjälper oss och utvecklar oss.

SF. Bästa boken om en robots vardag och dess egen konservatism och rädsla för förändring (mänskligt) är nog boken Websters värld av Clifford D Simak. Men vad ska hundarna han hjälper göra åt myrorna?

SEGLA I RYMDEN

Verklighet. Solseglet har nu vecklat ut sig på den lilla satelliten och människan fått ett miljövänligt sätt att frakta saker i rymden. Ja snart sitter vi själva i en större kapsel och seglar - på riktigt - med jonstrålar mot månen.

SF. Att det skulle vara den onde Count Dooku som fick flyga detta vackra skepp i Star Wars-filmen är ju en besvikelse. Men vackert är det. Och sant blev det. Utan greve.

PRATA MED DITT TRÄD

Verklighet: Träd kan tala med varann. Det vet vi idag, träd skyddar varandra, sänder varningssignaler via mark och luft och allt det där kan vetenskapen följa. Svamparnas trådar hjälper till med signalsystemet. Att krama ett träd är inte så dumt som det kanske låter.

SF. Ursula K LeGuins underbara bok Där världen kallas skog, förstod det här för länge sen. Går vi till fantasyn så begrep Tolkien att sanningen om träden fanns i Fangorn. NU väntar vi bara på att vi ska upptäcka Enterna på riktigt.

ÅK HISS TILL UNIVERSUM

Verklighet (nästan): Japanska forskarteam har ritat, beräknat och utvecklat det som kommer bli mänsklighetens verkliga stege ut i evigheten. Rymdhissen. Baserad på nanotrådförstärkt kolfiber tror man sig ha ett material starkt nog för att klara spänningarna som uppstår mellan härnere och däruppe. En veckas resa tar det att nå rymden och då behöver ingen raket förstöra klimatet.

SF. Det var Arthur C Clarke som först skrev boken om hur den här hissen skulle förändra ekonomi och rymdresor på riktigt. Att ta sig ur jordens grepp är det stora problemet, inte att resa vidare. Och snart kan vi trycka på knappen ”Upp” på riktigt.

Johan Ehrenberg

 


Kommentarer

Nyhetsbrev