Johan Egerkrans & Mio min Mio

Publicerad: Måndag, 24 oktober 2022

Johan Egerkrans uppskattade version av Mio, min Mio som släpptes första gången 2020 har nu ankommit i större och ännu lyxigare format. För att uppmärksamma detta kommer Johan (under november månad) besöka våra samtliga tre butiker och signera denna nya och vackra utgåva. Datum för respektive butikssignering finner du längre ned i denna text.

Historien om nioåriga Bo Vilhelm Olssons, som hamnar i Landet i fjärran och får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. Denna storslagna och poetisk saga har väckt tankar om livet och döden, och såklart kärlekens makt, hos läsare ur flera generationer. Och berättelsens innebörd är lika aktuell idag som dagen som när den först skapades. Astrid berättade själv att hon fick idén till boken när hon, under en mörk och kall höstkväll, promenerade genom Tegnérlunden i Stockholm. Hon passerade då en ensam pojke på en bänk, och han såg så ensam och ledsen ut. Denna hjärtskärande observation la grunden för karaktären Bo Vilhelm, och berättelsen fick liv. Första utgåvan av Mio, min Mio gavs ut 1954 och blev en milstolpe på flera sätt. Dels var det Astrid Lindgrens första roman i fantastikstil, men det var även startskottet på hennes mångåriga samarbete med illustratören Ilon Wikland (som skapat bilder till bla. böckerna Ronja Rövardotter och Titta, Madicken, det snöar! ). Ilon lämnade sedan över den ärofyllda Mio-stafettpinnen till Johan Egerkrans.

Författaren och illustratören Johan Egerkrans debuterade 2005 och han har sedan dess varit delaktig i hundratals böcker. 2013 gavs Nordiska väsen ut, som blev Johans stora genombrott. I dag är han en av Sveriges ledande illustratörer. Beslutet att ge Egerkrans uppdraget att uppdatera Mio, min Mio, och för första gången ge ut boken i fyrfärgstryck, skedde i nära samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och författarens släktingar. Den uppdaterade utgåvan blev sanning 2020 och versionen blev mycket uppskattad. Bland såväl barn och Astrid Lindgren-läsare, som hos inbitna Egerkrans-fantaster. På Rabén & Sjögrens hemsida kan du läsa mer om arbetet med denna utgåva.

Nu, drygt två år efter att karaktärer som Mio, Jum-Jum och hästen Miramis fått nytt liv från Egerkrans, släpps en ny utgåva av denna uppskattade version. Denna nya bok erbjuder samma vackra text och bilder som den tidigare utgåvan, men denna gång ges du som läsare möjligheten att njuta av denna skapelse i större och ännu lyxigare format. När du får möjligheten att se denna version i verkligheten så kommer du förstå vad vi menar. Det är en bok för såväl bildälskare som sagoberättare. Du finner denna nya utgåva HÄR.

För att uppmärksamma detta boksläpp önskar vi även välkomna Johan Egerkrans till boksignering i samtliga tre butiker. Datumen som gäller är följande:

JOHAN EGERKRANS SIGNERAR I GÖTEBORGSBUTIKEN
Fredag 18 november
Kl. 17.30-18.30

JOHAN EGERKRANS SIGNERAR I MALMÖBUTIKEN
Lördag 19 november
Kl. 13.30-16.00

JOHAN EGERKRANS SIGNERAR I STOCKHOLMSBUTIKEN
Onsdag 30 november
Kl. 17.00-18.30

Hoppas vi ses på någon (eller flera) av dessa tre signeringar. Välkomna!

PS: En spännande parentes är att Johan Egerkrans version av Mio, min Mio (eller fram för allt illustrationerna från hans version av boken) ligger till grund för det mycket uppskattade sällskapsspelet Mio – Brädspelet. Detta ett brädspel där deltagarna tar rollerna av Mios vänner. Målet är att samarbete och tillsammans hjälpa Mio besegra riddar Kato. En mycket rolig spelupplevelse för hela familjen. Rekommenderas varmt för spelare i åldern 9 år och uppåt.

Foto: Robert Paraniak


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev