Imperiets arvingar kommer ut i USA

Publicerad: Torsdag, 5 maj 2022

Oskar Källner och Karl Johnsson har under de senaste åren släppt den ena boken efter den andra i rymdoperan Imperiets arvingar. Nu fick vi dock höra att de sålt serien till USA och beslutade oss för att ta ett samtal.

Hej! Vi har hört att Imperiets arvingar ska komma ut i USA!

Ja, det är helt fantastiskt roligt, säger Oskar. Och det är inte bara första boken som sålts, utan det amerikanska förlaget köpte alla fem utgivna böcker på ett bräde! Det innebär att de verkligen tror på vår serie och vill satsa helhjärtat. Helt suveränt kul!

Det är ju verkligen en grym resa ni gjort tillsammans. Men hur började det egentligen?

Det hela började på ett Swecon för några år sedan i Uppsala, säger Karl. Jag var där med Sara (Sara Bergmark Elfgren red anm.) och pratade om Vei. Så jag satt där bakom ett bord och signerade, så dök Oskar upp och vi började prata. Han berättade att han älskade Mara från Ulthar, vilket omedelbart gav honom pluspoäng, eftersom det var min första seriebok och ju ligger lite extra nära hjärtat.

Vad jag minns pratade vi ganska länge, säger Oskar, och vi upptäckte att vi hade väldigt mycket gemensamma intressen, och att vi liksom klickade nördmässigt. Sedan gick dagen mot sitt slut och Kalle skulle gå. Så jag sprang och hämtade en av mina novellsamlingar och stack den i handen på honom.

Han berättade ju att den var utgiven på hans egna förlag, säger Karl, så jag hade ju ingen aning om huruvida det var något att ha. Men jag var såklart ändå nyfiken. Så jag började läsa, och det var så fruktansvärt bra! Jag trodde inte att det fanns så bra SF i Sverige! Så jag hörde omedelbart av mig och sa att vi bara måste göra något tillsammans!

Vilket ju var helgrymt, för jag bara älskar ju Kalles grejer, säger Oskar. Därefter gjorde Kalle omslag till flera av mina noveller. Vi funderade ett tag på att kanske göra ett seriealbum baserat på min novell Stockholms drottning, en postapokalyptisk berättelse med cybernetiska maffiadrakar i Stockholm. Men slutligen blev det Imperiets arvingar istället.

Så hur kom du på idén för Imperiet?

Jag har alltid älskat science fiction, säger Oskar. Det är den genre jag är uppväxt med och jag hade länge funderat på att skriva en serie SF-böcker som skulle kunna fungera som en inkörsport för barn och ungdomar att upptäcka denna underbara genre. Så läste jag Pax-böckerna och gillade dem skarpt. De är ju tio böcker, där varje bok har sitt eget äventyr, men allt binds samman i en stor övergripande berättelse. Dessutom har de Henrik Jonssons härligt mörka serieteckningar rakt igenom, och jag tänkte att jag skulle vilja göra något liknande. Fast i rymden! Så jag började skriva. Men jag behövde ju en illustratör. För precis som Pax ville jag ha böckerna fyllda med grymma illustrationer. Jag funderade på saken och kunde inte komma på någon jag hellre ville ha med mig på denna resa än Kalle.

Fast när Oskar hörde av sig var jag först lite tveksam, säger Kalle och skrattar. Jag hade ju precis landat efter många års hårt arbete med Vei. Jag var inte helt säker på vad jag ville satsa på härnäst. Men jag bad honom skicka över det han skrivit och började läsa. Efter två kapitel var jag fast. Jag skickade ett meddelande. ”Vi gör det här!”

Så vi satte ihop ett presentationspaket, säger Oskar. Jag slipade på manus och skrev presentationsmaterial, medan Kalle skapade prototyper för det grafiska världsbygget och exempel på hur illustrationerna skulle kunna se ut.

Sedan skickade vi paketet till Grand Agency i Stockholm, säger Karl. De tyckte det såg väldigt intressant ut och signade oss direkt för serien.

Och Grand skickade det till Rabén & Sjögren, säger Oskar. De varnade att det nog skulle ta uppemot två månader innan de hunnit gå igenom materialet. Men redan efter två dagar hörde de av sig och ville skriva kontrakt.

Så plötsligt gick allt väldigt snabbt, säger Karl.

Och sedan har böckerna sålt utomlands ...

Ja, Norge var först, och väldigt entusiastiska, säger Karl. Sedan har det blivit Finland, Danmark, Färöarna, Litauen och nu USA.  Grand Agency har varit helt suveräna, de har slängt sig in med själ och hjärta i det här och jobbar stenhårt för att böckerna ska finna så många internationella läsare som möjligt.

Det är extremt ovanligt att en svensk barnboksserie säljer till USA, säger Oskar. Det händer knappt inte. Så vi är extremt glada. Nu kommer vi att kunna nå en världspublik, och förhoppningsvis kommer böckerna att finna sin väg till ännu fler länder.

Förresten. Kommer det att bli film av böckerna?

Vi har varit i sådana samtal, säger Karl, men ingenting är klart ännu. Samtidigt är det klart att det skulle vara extremt häftigt!

Och visst skulle det bli 10 delar totalt?

Det stämmer bra, säger Oskar. Jag håller på och slipar på manuset för del sex just nu och ska snart kasta mig över sjuan. Det är så fruktansvärt roligt. Ett riktigt drömprojekt!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev