Humor är bästa ljusterapin

Publicerad: Fredag, 10 december 2021, Skribent: Linda

Ett gott skratt är som en vitamininjektion och när vintermörkret fallit över stad och skog kan vi alla behöva något uppiggande. Våra hyllor med humorböcker brukar vara extra populära dessa tider, både för att pigga upp sig själv och för att ge ett gott skratt till sina nära och kära. En riktig klassiekr med hjärtat på precis rätt ställe är Calvin and Hobbes, eller Kalle och Hobbe som den heter på svenska. Seriestripparna om Calvin och hans gosedjur/bästa kompis tigern Hobbes kom 1985 och deras filosoferande och rebelliska iakttagelser är familjevänliga på det absolut bästa sättet, och passar absolut extra bra ihop med snö utanför och varm choklad i muggen.  

En senare och mer vuxenanpassad humorklassiker är Tom Gaulds strippar med en blandning av torr intellektuell humor med en rejär dos absuritet som gjort honom till en favorit här hos vår personal. Historia, litterära referenser, mycket bokhandlarhumor och obskyr vetenskap gör att man får skrocka och känna sig lite smart och fin i kansten samtidigt. Win-win, som man säger. Häll upp något förfinat i glaset att avnjuta till!

Delad glädje är ju som bekant dubbel glädje och bland våra mer högläsningsanpassade humörböcker finns till exempel Sail in on a shrimp sandwich and other curious Swedish sayings. Man inser sällan hur orimlig vissa av våra svenska uttryck är förrän man försöker översätta dem eller börjar fundera på varifrån uttrycken kommer. Har du till exempel funderat på varför du lägger rabarber på saker? Här får du både veta bakgrunden till uttrycken, läsa några av de roligaste exemplen och förhoppningsvis lära dig några nya att berika språket med. Roligt OCH allmänbildande!

Är du sugen på språkhumor men mer inriktad på den den antisociala typen av humor (man kan ju onekligen bli lite folkilsk såhär i december), eller är mer road av det klassiskt brittiska än av det svenska språket, så har vi The Shakespeare Insult Generator! Koppla ihop hundratals av Shakespeares mest nedlåtande ord till 157,464 kompinationer av förolämpningar, och passa på att slå släkten med häpnad i jul.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev