Häxor!

Publicerad: Måndag, 15 april 2019, Skribent: David

Påsken är här, och med den kommer häxorna! Vi passar på att gräva i våra bokhyllor efter de häxigaste böckerna vi kan hitta och lyfta fram dem i strålkastarljuset. Många är mysiga, en del roliga, några hemska.

Vi börjar, kanske inte helt oväntat, med Pratchett. Hans häxböcker är såklart roliga, men har alla en allvarlig kärna. Häxorna Esme Weatherwax, Nanny Ogg och Magrat Garlick är alla baserade på häxarketyperna haggan, modern och jungfrun, men känns mer levande än de flesta vi stöter på i fantasylitteraturen. Inbundna böckerna där de introduceras, Equal Rites, Wyrd Sisters och Witches Abroad finns alla till specialpris.

Mysiga Garden Spells handlar om Claire som har sitt inrutade häxliv för sig själv, tills den dag en ny granne flyttar in varpå murgröna plötsligt börjar växa in genom hennes fönster. Rekommenderades av förlaget, och de hade rätt. Garden Spells är jättefin. Fina mangan Flying Witch finns också med specialpris. Där följer vi unga häxan Kowata Makoto som nyligen flyttat till sina släktingar på landsbygden för att lära sig ytterligare häxkonster, och till slut bli fullärd häxa. Söt och dråplig, och vackert illustrerad.

A Discovery of Witches har blivit tv-serie ganska nyligen och åter fått ett försäljningsmässigt uppsving på grund av det. Ta tillfället i akt att köpa boken nu om du inte gjort det tidigare. A Secret History of Witches och The Witches of New York handlar bägge om häxor förr i tiden, och vad de måste göra för att överleva i en ogästvänlig dåtid. Bägge rekommenderas.

Det finns flera trevliga längre bokserier för er som letar efter det.  Lily Ivory arbetar i en second hand-butik i San Fransisco, och när kunder börjar försvinna måste hon försöka plocka fram sina häxkunskaper och hjälpa till. Secondhand Spirits är första delen av tio (!) och de tre första har vi specialpris på nu. Samma med bokserierna Wishcraft Mystery, Alex Craft och populära Magical Bakery Mystery, så passa på!Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.