Havet är vårt öde

Publicerad: Måndag, 19 juli 2021, Skribent: Annie

I alla tider har människor fascinerats av havet och stora vattensamlingar, både livgivande och skräckinjagande, något enormt och outforskat nära oss. Inte sällan får man höra folk beklaga sig över att vi är för fokuserade på att utforska rymden - varför inte undersöka vad som finns i haven istället? De är minst lika dödsläskiga, och ligger väldigt mycket närmre än rymden. Samtidigt är sommaren starkt förknippad med bad och stora vattensamlingar. Och just nu, medan jag sitter i ett dödsvarmt rum, är tanken på bad bara något ljuvligt. Därför har vi sammanställt en liten lista med vattentema. Kan vi inte komma till vattnet får vi la ta vattnet till oss. 

GIRL, BOY, SEA av Chris Vick
15-åriga Bill från England blir skeppbruten efter en vansinnig storm och driver ensam omkring på havet, tills han en dag hittar en ung tjej i vattnet. Flickan med det mystiska förflutna heter Aya. Hon kommer från en nomadstam och hennes berättelser om Shaharazad och persiska kungar håller paret vid liv på det oändliga havet. Men när de väl hamnar på en ö möts de av en främling som inte är vad han utger sig för att vara. Och ute till havs lurar en mystisk skugga. Boken riktar sig till en lite yngre publik men passar till alla som vill ha en spännande överlevnadsroman som innehåller uppblommande vänskap, intressanta karaktärer och kamp mot havets utmaningar. 

THE DEVIL AND THE DARK WATER av Stuart Turton
Turtons roman handlar om vatten och om något annat som ofta förknippas med sommarläsning - mordmysterier. Den världsberömda detektiven Samuel Pipps förs ombord på ett skepp till Amsterdam för att avrättas. Hans trogna livvakt Arent Hayes är med ombord, fast besluten att bevisa Samuels oskuld. Men när en dubbelt-död spetälsk utbringar en olycksbådande profetia, obehagliga märken börjar dyka upp på skeppens segel och boskapen dör mystiskt måste Arent undersöka vad som pågår. När tre passagerare, inklusive Samuel, blir dödsmärkta är allas liv ombord i fara. Med en dynamisk detektiv-duo, övernaturliga inslag och motiv till höger och vänster är The Devil and the Dark Water en bok som är svår att lägga ifrån sig. 

20.000 LEAGUES UNDER THE SEA av Jules Verne
I en lista om havet känns det helt givet att Jules Vernes 20.000 Leagues under the Sea ska vara med. En amerikansk fregattbesättning har i uppdrag att ta kål på ett havsmonster- som visar sig vara ubåten Nautilus, styrd av den mystiska kapten Nemo. Besättningen tas till fånga och får följa med på en resa från Sydpolens isande vatten över korallkyrkogårdar till det sjunkna Atlantis, allt medan kapten Nemo utkräver hämnd på samhället. Förutom fantastiska skildringar av olika havsmiljöer, livet i havet och välskrivna karaktärer är En världsomsegling under havet (som den heter på svenska) en grundsten genren i äventyrs-sf. Sedan den först publicerades 1870 har den också blivit känd för att Vernes futuristiska vision om ubåtar överensstämmer så bra med de undervattensfartyg som sedan kom i bruk. Finns på både svenska och engelska.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev