Happy Pride!

Publicerad: Fredag, 11 juni 2021, Skribent: Gabi

Glad Pride-månad! Under juni månad uppmärksammas HBTQ+ frågor världen över, och regnbågsflaggor vajar på många platser. Science fiction-litteratur och seriemediet har länge varit starka kanaler för att ifrågasätta könsstrukturer, heteronormativitet och dela upplevelser som ligger utanför normerna, och senaste årtiondet har utbudet ökat stort – mängder av fantasy som visar upp ett bredare spektrum av kön och sexualiteter, fler äventyr och feelgood-inriktade berättelser snarare än teoretiska uppgörelser med patriarkala strukturer och helt enkelt mer av allt för alla smaker!

Vi har alltid en lista över titlar med HBTQ-teman och brukar ta sommarens Pride-firanden att ta en titt och uppdatera med nytillskott. Några av de intressantaste presenterar vi nu här

Thirsty Sword Lesbians RPG är ett färgstarkt rollspel för att spela queera äventyr och berättelser. Lesbiska, ickebinära, transidentiteter och andra könsuttryck får alla plats i den fint formgivna boken, som sprudlar av fantasi och entusiasm för sina berättelser i allt från bilder till språk. Baserat på Powered by the Apocalypse-mekanik, innehåller den klasser som Chosen, Devoted, Infamous, Nature Witch, Scoundrel, Trickster m.fl. Det finns manga olika miljöuppslag, med namn som Neon City 2099, Les Violettes Dangereuses och Starcross Galaxy och grundscenariorna erbjuder en bredd på vilken typ av äventyr man vill spela: konfliktfyllt och svärdsvingande, mysiga äventyr eller komplexa intriger. Ett väldigt härligt tillskott på rollspelshyllan, och att det vackra omslaget är så tydligt inspirerat av Revolutionary Girl Utena är en skön bonus.

Vi nämnde seriealbum, och där har vi också fått in flera fina nyheter. Stenfrukt är ett realistisk seriealbum som på ett lågmält men effektivt vis berättar om det komplicerade med familjeband i och omkring en queer familj.  Lesbiska paret Ray och Bron lever ihop och uppskattar att vara ”roliga mostrarna åt Rays systerdotter. Deras förhållande till de biologiska familjerna är trassliga, med transfobi, religion och oförstående för andra etniciteter hinder. Men när deras eget förhållande börjar vackla, vänder de sig till sina systrar och alla inblandade påbörjar introspektiva resor.

Svenska seriealbumet Diana & Charlie har fått mycket (berättigad!) uppmärksamhet. En berättelse om två unga transpersoner som kämpar med oförstående familj, psykisk ohälsa och ungdomsårens stormar kring identitet, kärlek och sökande. Den är ett smärtsamt och vackert porträtt av hur vänskap stöttar och förenar, men också hur svårt det är att vara en stötta åt någon när ens egen skörhet är så stor.

Söker man spännande äventyr med HBTQ+-figurer i centrala roller, har vi bland annat Fireheart Tiger, som handlar om prinsessorna Thanh och Eldris, från rivaliserande kungadömen med. En ungdomsförälskelse flammar upp igen, när de möts som unga diplomater med skilda lojaliteter. Fantasy med vietnamesiska influenser, intriger och både verkliga och metaforiska flammor från det förflutna. Mer kungadömen, men nu i rymden, finner vi i Winter’s Orbit. En prins mördas under mystiska omständigeter, och Jainan, hans änkling, gifts av politiska skäl hastigt bort med en aristokrat han inte känner. Men snart vänds misstankarna mot Jainan och medan sköra allianser hotas av krig måste Jainan och hans nye make tillsammans lösa snaran som dras åt kring dem. 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev