Grisens år!

Publicerad: Onsdag, 6 februari 2019, Skribent: David

Grisens år har startat, och enligt den österländska zodiaken är grisen ett trevligt djur som är solidariskt, intelligent och disciplinerat, om än lite långsamt och lättstött. Låt oss hoppas att det innebär ett bra 2019! I populärkulturen är grisen inte särkilt vanlig, trots sin långa historia som tamdjur. Men det är klart den exeisterar, och att säga att den skulle vara ovanlig vore en överdrift. Den har bara så sällan huvudrollen.

Porco Rosso är kanske det närmaste vi kommer, där piloten förvandlats till gris. Som allt från Studio Ghibli är den sevärd. I Lloyd Alexanders The Chronicle of Prydain finns fantastiska orakelgrisen Hen Wen. Fantasyböcker för barn som håller väldigt bra, och som blivit en inte lika bra Disneyfilm med titeln Taran och den magiska kitteln. Vem minns inte grisarna i Animal Farm av George Orwell? De får de andra djuren med sig i att störta människorna och ta makten över sina liv, men deras revolution driver dem från ideologisk kamp till interna strider och korruption.

I både Oryx & Crake och The Island of Doctor Moreau finns det genmodifierade varelser som en gång i tiden säkert var grisar, men som blivit något mer (eller mindre) med människans hjälp. Och vi får inte heller glömma hypergrisarna i Reynolds science fiction-bok Redemption Ark.

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.