Good Omens fyller 30!

Publicerad: Fredag, 1 maj 2020, Skribent: Karin Waller

1 maj 1990 publicerades romanen Good Omens av Terry Pratchett och Neil Gaiman, så nu är det 30-årsjubileum för den roligaste bok om världens undergång som har skrivits.

Denna moderna klassiker börjar med att Antikrist föds, vilket innebär att Armageddon och det avgörande kriget mellan Himmel och Helvete är nära. Men ängeln Aziraphale och demonen Crowley, tekniskt sett fiender, har tillbringat 6000 år på Jorden, och de tycker att den är rätt trevlig. Trevlig nog att inte riktigt förtjäna att gå under i svavelosande eld och lågor. De bestämmer sig för att se om det inte kanske går att göra något, som deras chefer förhoppningsvis inte får reda på, som kan förhindra Slutet. Oväntad hjälp får de från The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch - världens enda faktiskt helt korrekta spådomsbok - och häxan Anathema Device, som ägnat sitt liv åt att försöka tyda sin anmoders inte alltid glasklara spådomar.

Pratchetts och Gaimans sinnen för mytologi, humor och berättande kompletterar och inspirerar varandra utmärkt. Det är en smart och rolig (och säkerligen kättersk) berättelse som öser fram i lika hög fart som Crowleys Bentley genom Londons gator, samtidigt som den är lika ombonad och full av sidospår som Aziraphales bokhandel i Soho.

När Terry Pratchett gick bort 2015 hade han fått Neil Gaiman att lova att vara den som skrev manuset i hopp om att Good Omens kunde bli tv-serie. TV-serien blev av och kom 2019, med David Tennant som Crowley och Michael Sheen som Aziraphale, och som ett fan som läst boken väldigt många gånger tycker jag att den blev mycket lyckad. (Det är inte alltid en kan läppsynka dialogen redan första gången en ser en tv-serie.)

Till tv-serien finns några medföljande böcker: The Nice and Accurate Good Omens TV Companion, en riklig bakom-scenerna-bok med bilder, intervjuer, information och påskägg. The Quite Nice & Fairly Accurate Good Omens Script Book är manuset, inklusive sju bonusscener som inte filmades. Själva boken finns i pocket på svenska, och på engelska i flera olikautgåvor och en illustrerad.


Kommentarer

Nyhetsbrev