Good Omens

Publicerad: Fredag, 31 maj 2019, Skribent: David och Linda

Neil Gaiman och Terry Pratchetts moderna klassiker Good Omens, som kom ut 1990, har äntligen blivit tv-serie. Författarna är var för sig ett par av våra absolut största och mest älskade namn hos både personalen och våra kunder. När Good Omens skrevs 1990 hade Pratchett släppt åtta delar i Skivvärlden, serien som gjorde honom till nittiotalets bästsäljande författare i Storbritannien, och varit hos oss en gång och signerat. Gaiman hade vid den här tiden blivit en fanfavorit när han fått ta över DCs insomnade serie The Sandman och helt gjort den till sin egen. Några år senare gjorde de gemensam sak igen och besökte oss för att signera och möta sina svenska fans i vår butik i Gamla Stan i Stockholm. Besöket var välbesökt, och kön ringlade långt ut på Västerlånggatan i Stockholm och ringlade sig bortåt slottet.

Boken är småputtrigt rolig och humorn håller än idag, precis som förväntat av ett samarbete mellan Pratchett och Gaiman, och lämpar sig förmodligen väldigt väl som tv-serie. Recensionerna är postitiva där det vanligaste klagomålet är att för mycket av serien bygger på fantastiska personkemin mellan de två huvudrollerna, och att scenerna de inte är med inte känns lika engagerande. Personligen är jag dock väldigt pepp på att se hur de klarar av att överföra apokalypsens fyra ryttare från boken till skärmen, för de är en av sakerna jag minns bäst från när jag läste boken för runt 20 år sedan.

Inför nu släppta tv-serien har Gaiman då och då nämnt att han varit så delaktig i den för att Terry Pratchett inte längre finns med oss och att han känner att ansvaret på att den blir bra ligger på hans axlar. Ett tungt ok att bära! Jag tror att jag kommer vara underhållen, men hoppas även att Gaiman själv blir så nöjd att han kan slappna av och känna att han skulle haft Pratchetts godkännande.


Kommentarer

Nyhetsbrev