Godzilla Vs Kong

Publicerad: Tisdag, 1 juni 2021, Skribent: David

Filmbolagen Warner och Legendary fortsätter bygga ihop sina monsterfilmer till någon variant av Marvels superhjältevärld, fast med radioaktiva ödlor och gigantiska gorillor. Det har varit en ganska rolig, om än hjärndöd, resa. Min personliga favorit än så länge varit Kong: Skull Island, som lyckades bra med sin matinékänsla blandat med lite Predator.

Nu är vi framme vid sammandrabbningen mellan de två huvudpersonerna. Godzilla har klivit upp ur havet i Godzilla (2014) och sedermera dominerat de andra jättemonstren i Godzilla: King of Monsters. Kong träffade människorna i nyligen nämnda Kong: Skull Island, och fångas in och ska skeppas på en pråm till civilisationen i Godzilla Vs Kong. Det går givetvis åt skogen, Kong blir anfallen av Godzilla på vägen och sedan tar det en långfilm att reda ut hur det ska sluta. Förhoppningsvis med så mycket CGI-action som möjligt och inte så mycket irriterande människor i vägen som i Godzilla: King of Monsters (som också var underhållande, men de dök upp irriterande människor och försökte driva någon form av historia framåt på ett irriterande sätt hela filmen igenom). Men jag läste nyligen en intervju med Alexander Skarsgård, som innehar en av de mänskliga huvudrollerna, där han skrattande berättar att det är lite befriande att skådespela i en film där ingen jäkel bryr sig om honom, eftersom allt fokus ligger på varelserna. Och det känns ju lite betryggande, någonstans.

Det är inte första gången de två monstren drabbar samman. Redan 1962 kom King Kong vs Godzilla ut i Japan, och året efter i en omklippt version i USA. Det är inte en bra film. Alls. Men den är ändå underhållande att se, särskilt den japanska varianten. Det är ju ändå en premiss som är svår att värja sig mot om man gillar stora monster. Annars kan jag tipsa om den gamla Godzilla: Ultimate Collection dvd-samlingen. Första filmen är charmig, framförallt. Kul att se hur allt startade. Likaså med första King Kong, såklart! Men den har vi dessvärre inte i sortimentet när den här texten skrivs.

Är du nyfiken på att ta till dig arbetet bakom Godzilla Vs Kong har vi en fin The Art of Godzilla vs Kong. Den är sprängfull med vackra explosioner. Är du istället nyfiken på att läsa äventyret istället för att se det på bioduken finns romanen också.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev