Get Duned!

Publicerad: Måndag, 19 oktober 2020, Skribent: Linda

SF-Bokhandelns mesta bästsäljare finns åter på svenska, efter att ha återaktualiserats av den kommande filmatiseringen. Till skillnad från David Lynch's vattendelare till film från -84 ska den nya filmen bara täcka första halvan av den stora komplexa romanen, och en prequel i tv-serie-format ska börja spelas in nu i november. Dune är onekeligen en bördig källa att dra från, med sex romander skrivna av Frank Herbert själv, och ytterligare ett gäng utgivna efter hans bortgång. 

Herberts roman från 1965, där kampen om naturresurser göder ett jihadistiskt uppror, känns fortfarande angelägen. Den är dessutom oförskämt underhållande! Shai-Hulud!
Melange är det mest eftertraktade ämnet i universum: en drog som kan förlänga människors liv och skapa multidimensionellt
medvetande, vilket är en förutsättning för navigering under interstellära rymdresor. Ämnet kan bara utvinnas på den oländiga ökenplaneten Arrakis.

När kejsaren flyttar vasallskapet över planeten från adelsfamiljen Harkonnen till familjen Atreides slår Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Furstens son Paul
flyr ut i öknen tillsammans med sin mor. Paret räddas av Arrakis ökenlevande invånare. Paul måste vinna ökenbornas förtroende för att kunna leda upproret mot familjen Harkonnen. Kampen om herraväldet över Arrakis utvecklas till en berättelse om makt, politik och religion, om teknologisk övertro och naturresursers ändlighet.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev