Gammalt och nytt till skräckspelet KULT

Publicerad: Tisdag, 7 juni 2022, Skribent: Gunilla

För sisådär 31 år sedan plitade Michael Petersén och jag ihop Ett eko från det förflutna, det första konventsäventyret till skräckrollspelet KULT. Rollfigurerna var fyra välbärgade snubbar som hamnade mitt i ett blodbad i Stockholms tunnelbana och började ana att de var något mer än banktjänstemän och fondförvaltare. Det följdes av ett antal äventyr och ett par stora kampanjer, innan spelet somnade in under den stora rollspelsdöden i slutet av 90-talet.

För fyra år sedan vaknade liket till liv, reanimerat av gänget på Helmgast och med nya regler baserade på det intuitiva systemet Powered by the Apocalyps. Spelet heter numera KULT – Divinity Lost, en referens till att kampanjvärldens människor är fallna gudar, inlåsta i ett fängelse som de inbillar sig är den sanna verkligheten. Under nylanseringen gavs också de ursprungliga kampanjerna Den svarta madonnan och Taroticum ut igen. Michael och jag började skriva på romaner knutna till KULT-världen inspirerade av att den har fått nytt liv.

I veckorna har en stor sändning nyheter till spelet ramlat in på hyllorna. Något är sprillans nytt, annat nyutgåvor av saker från spelets första år:

BEYOND DARKNESS AND MADNESS är en spelledarens bok till KULT. En stor del av boken ägnas åt konsten att skapa ett äventyr, ge plats åt spelarna att vara medskapande och utnyttja spelvärlden i berättande. Ett helt avsnitt behandlar stämning och atmosfär i en skräckhistoria. Slutligen ges förslag på hur KULT kan kombineras med olika skräckgenrer, utanför den ockulta body horror som är spelets hemmaplan.

SCREAMS AND WHISPERS är en samling äventyr av olika författare. Här finns något för alla – lite noir, lite tonårsskräck på institution och lite body horror i Cronenberg-stil. Michael och jag bidrar med en corny liten krigshistoria från Berlin våren 1945.

LABYRINTHS AND SECRET CHAMBERS är en “kartbok” med ett stort antal beskrivningar av platser som kan användas för att skapa små äventyr.

Flera av böckerna finns i stiliga ”Black Editions” med stilrena omslag. Mickes och mina gamla kampanjer DEN SVARTA MADONNAN och TAROTICUM (där boken också innehåller några nya äventyr) har nu också fått fina svarta pärmar.

Slutligen är WEAPON DECK och DECK OF TRAITS kort som hjälper spelarna att hålla ordning på sig själva och sin arsenal, och FINA TÄRNINGAR muntrar upp stämningen i Inferno.

Vill du se hur det började? Ett eko från det förflutna finns i en engelsk version, anpassad för nya KULT – Divinity Lost. Du hittar det här. Söker du inspiration inför spelandet rekommenderar jag (förstås) våra signerade exemplar av KULT-romanerna DÖDEN ÄR BARA BÖRJAN och DE LEVANDE DÖDA. Micke och jag håller som bäst på att färdigställa en tredje roman.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev