Gå in i det nya året med ett skratt

Publicerad: Onsdag, 4 januari 2023

Hur det ligger till för er vet jag inte men efter julledigheterna och nyår är jag alltid helt slut. Det känns lite tyngre, dags för samma karusell i år igen. Jag behöver desperat muntras upp. Då rör jag mig alltid mot vår humorhylla. Där finns alltid något som kommer få mig att le, kanske till och med något som man kan ta en eller annan lärdom av.

Jag gillar att dela upp vår humorhylla i typ två huvudsakliga kategorier; halveffektiva självhjälpsböcker och antropologiska spaningar. (Såklart finns det böckerna som trotsar indelningarna också.) På vår lilla “how to” hylla hittar vi diverse olika små tips. 

Som How to adult med små handfasta tips på hur man håller ihop sin skit, (för även om man lyckas få ihop sin skit så måste man tyvärr även hålla ihop den), vanliga lögner vi brukar intala oss själva (“bara ett avsnitt till”) och hur man pratar så folk tror att man vet vad amortering egentligen är. 

I samma anda finns även How to vegan med allt ifrån vegansk historia till hur man ska förhålla sig när icke-veganer vill diskutera vart man får sitt protein ifrån. Eller vill man bli lite bättre på att svära eller bara spexa upp sitt vokabulär lite kan man spana in How to swear. 

I självhjälpskategorin hittar vi även den helt fantastiska How to be successful without hurting mens feelings som egentligen är ett måste om man som kvinnligt kodad vill bli tagen på allvar på jobbet eller i andra sammanhang. För man vill ju inte bli tagen på alldeles för mycket allvar, folk måste ju fortfarande tycka om en liksom. Det är det som hela den kvinnliga existensen hänger på. Enormt givande bok som verkligen lär en att hitta den balansen! 

Och många av oss är vansinnigt förtjusta i katter men kan ha svårt att förstå de små liven. Är du osäker på ifall din katts intentioner gentemot dig är goda eller inte kan du ta hjälp från How to tell if your cat is plotting to kill youeller om du vill ha lite nybörjarvägledning i katternas psyke, Guys can be cat ladies too

 

När det kommer till det antropologiska så finns det också allt möjligt. Vi som jobbar i bokhandeln har två böcker som vi fnissar regelbundet åt; I will judge you by your bookshelf med fantastiska seriestrippar om hur det är att bli dömd och döma någon utifrån vad de fyller sina bokhyllor med, och den senaste av den fantastiska Tom Gauld som huvudsakligen gör litterärt relaterade humorböcker, Revenge of the librariansFör det är ju alltid igenkänningsfaktorerna som är det underhållande. För vi människor är en bunt märkliga varelser, med våra påhittade regler som vi tvingar alla att förhålla sig till, samtidigt som vi försöker intala oss att det är det mest naturliga i hela världen. Nathan W Pyle har gjort böcker med fantastiska spaningar om exakt hur märkliga vi egentligen är genom att ta ett utomjordingsperspektiv på mänskligt beteende i Strange Planet. De pastellfärgade små liven är riktigt relaterbara och, ja, självklart har han även gjort en bok om den smygande, vibrerande håriga varelsen. 

Vill man känna sig lite mindre ensam av den förvirrande upplevelsen av att vara människa kan man spana in den ljuvliga I really didn’t think this through av Beth Evans. Även Sarah Andersen, mer känd som Sarah Scribbles, rör sig inom människospektrat. Hon har blivit känd för sina gulliga och träffsäkra illustrationer av den mänskliga upplevelsen och Herding Cats och Adulthood is a myth är fylld med relaterbara situationer vilket även den svenska utgivarvärlden har sett ett värde i. Adulthood is a myth finns nämligen även på svenska med titeln Vuxenpoäng är en myt. 

Självklart har vi mängder av fler skratt som du kan spana in här! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev