Fyra böcker på nyhetshyllan

Publicerad: Onsdag, 8 februari 2023, Skribent: Annie

THE HOLLOW KIND - Andy Davidson 

Nellie Gardner är precis på väg att försöka lämna ett dåligt äktenskap när hon får veta att hennes gammelmorfar, August Redfern, har lämnat godset till henne. Tillsammans med hennes elvaåriga son lämnar hon allt och flyr till Georgia. Det visar sig att godset är ett förfallet gammalt hus i utkanten av en tallskog och hon ser in chans till en andra chans i livet. I lyckorusen tar det ett tag innan hon märker dom märkliga ljuden i väggarna, viskningarna i natten och hur skogen är obehagligt tyst. Men max märker det och förstår att de är i äu större fara än de var innan flykten. Något är fel i Redfern Hill och Nellies arv är nyckeln till det hela. 

Blanda ihop lite Kingvibbar med kosmisk skräck och monster a lá Lovecraft och så får du The Hollow Kind. 

UNRAVELLER - Frances Hardinge 

Landet Raddith är speciellt på många sätt men ett av sätten är att invånarna kan lägga förbannelser på varandra. Det är desto svårare att bli av med förbannelserna men Kellen har lyckats lista ut hur det kan göras och har det numera som heltidsjobb. Vid sin sida har han Nettle som han räddade från en förbannelse och sedan dess har hon varit hans närmsta bundsförvant. När någon släpper ut massvis med förbannelser från The Red Hospital där de hålls inspärrade får Kellen uppdraget att undersöka. Men en av förbannelserna har sitt sikte inställt på Kellen. Hardinges styrka ligger verkligen i språket och fantasin. Hon är en mästare på att bygga vackra världar i den här är det allt ifrån dunkla träskmarker till levande storstäder och med riktigt mänskliga karaktärer. För första gången får vi dessutom ta del av ett riktigt gripande mysterium. Och jag kan väl inte heller vara den enda som är svag för dynamiktropen mellan den riktigt starka karaktären som kan lösa allt och sidekicken som måste agera moralisk kompass? 

THE STARS UNDYING - Emery Robin 

Efter ett blodigt inbördeskrig har prinsessan Altagracia förlorat allt. Hennes tvillingsyster har inte vara tagit tronen på planeten Scayet utan även planetens Pärla, kärnan i en profetia och Szayets dator som inhyser Szayets guds odödliga själ. Gracia flyr planeten samtidigt som Cierran, överste i det interstellära kejsardömet Ceiao kommer till planeten i dödlig jakt på sin vilda löjtnant Anita. När Gracia och Cierrans vägar möts förstår hon att det kan vara hennes chans att få tillbaka sin planet - om hon lyckas få översten på sin sida. Men i en värld där politiska spel och makt är farliga vatten och lojaliteter är bräckliga kommer hon behöva gå över lik för att få universums mäktigaste och farligaste mans lojalitet. Hon måste bli något mer än hon någonsin hade kunnat föreställa sig, även om det riskerar att krossa hela imperier. 

Vi är svaga för retellings här i bokhandeln. Emery Robins riktigt hejdundrande debut är en riktigt spännande retelling om det romarriket och Ptolemaiska dynastin. Kort sagt - Kleopatra och Ceasar i rymden. Det är starka karaktärer, politiska spel och fantastiskt språk.
 

SONG OF SILVER, FLAME LIKE NIGHT  - Amélie Wen Zhao

Lan hette egentligen något annat. Nu bär hon namnet som hon gavs av de Elantiska kolonisatörerna när de invaderade hennes land, mördade hennes mamma och förbjöd hennes folks magi. Nu försöker hon göra sitt bästa för att överleva i en oigenkännlig värld, samtidigt som hon försöker förstå vad det är för märke hennes mamma brände in på hennes arm, det sista hon gjorde i livet. Det är ett märkligt märke - en otolkbar Hin-karaktär - och det är bara Lan som kan se den. Iallafall fram tills att en pojke dyker upp en natt och räddar hennes liv. Han heter Zen är och en utövare, en i ledet av beryktade magiker som sägs ha fått sin kraft från demoner och som nu måste gömma sig från Elantierna. När han möter Lan förstår han att märket är nyckeln till Lans kraft. Han sitter inte på svaren utan tillsammans måste de ta sig djupt in i Det Sista Rikets dimmiga berg där en grupp utövare planerar att störta den Elantiska regimen. På färden har de med sig sina hemligheter och en kraft att befria sitt land eller förinta världen. 

Äventyrlig och virant med älskvärda karaktärer, demonvarelser, qi-baserat magisystem och ett stort mysterium. Dessutom smäckad med kinesisk mytologi.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev