Fyll det Squid Game-formade hålet

Publicerad: Torsdag, 21 oktober 2021, Skribent: Annie

Den sydkoreanska serien Squid Game, skapad av Hwang Dong-hyuk, har snabbt blivit en global succé. Serien har setts över 111 miljoner gånger och på kort tid slagit alla rekord.

Serien handlar om en grupp människor på samhällets bottenskikt som får möjligheten att delta i en samling koreanska barnlekar. De 456 spelarna, som är allt ifrån djupt skuldsatta till nordkoreanska desertörer, har alla egna anledningar att delta i spelen. Och om man vinner blir man rik. Förlorar man blir man avrättad av rödklädda tillsynsmän. Hela spelen orkestreras en rik maktelit som ser på spelen som underhållning.

Seriens succé har många anledningar. Dels som en del av den koreanska vågen hallyu, som har sprungit ur att Sydkorea har pumpat in pengar i kulturindustrin , med målet att bli världens största exportör av kulturprodukter. Det har gett resultat - koreansk kultur har aldrig varit så inne som det är nu. Samtidigt bär serien sig själv. Den lyckliga, färgglada scenografin som påminner om barndomsår konstrasteras med att folk dör till höger och vänster i jakt på ett bättre liv.

Dessutom har den hamnat rätt i tiden; i en tid som har präglats av ekonomisk osäkerhet där skillnaden mellan ekonomiskt utsatta och det rika skiktet är extra påtaglig har serien på ett effektivt sätt illustrerat de utsattas desperation. 

Tropen "rika utnyttjar de fattigas desperation" finns lite överallt. Det är trots allt ett effektivt sätt att undersöka hur långt en medmänsklighet är värd i ett samhälle som är omöjligt att överleva i utan rätt medel. Likaväl hur långt de rika är beredda att gå för att utnyttja de utsatta, till och med bara för nöjes skill. Om du vill ha mer böcker som utforskar den här känsliga frågan kan du spana in den här listan. 

Suzanne Collins Hunger Games är en dystopisk sci-fitriologi som handlar det uppdelade landet Panem. Panem består av den rika huvudstaden som styr över de 12 fattiga distrikten som exploateras för dess respektive tillgångar. Som straff för distriktens tidigare rebellförsök väljs årligen två barn från varje distrikt ut för att kämpa mot varandra tills en ensam vinnare står, och spelaren får evig rikedom och bringar "ära" till sitt distrikt. Där får vi följa Katniss Everdeen som tar sin systers plats i spelen, och som motvilligt även blir en symbol för revolutionen. 

Stephen Kings The Bachman Books får en 2-in-1 funktion i den här listan. Samlingen med kortromaner som King publicerade under pseudonymen innehåller nämligen 2 olika berättelser som hade hamnat på den här listan av en eller annan anledning. Dels finns berättelsen Running man. I den får vi möta Ben Richards som, desperat efter pengar till sjukvård för hans sjuka dotter, deltar i TV-prduktionen Running Man. Målet är att överleva under en månad, medan han blir jagad av en grupp människor som har målet att döda honom, allt medan den blodtörstiga publiken får följa allt medan det livesänds.

I The Bachman books finns också The Long Walk (som även finns i en egen utgåva). Varje år får 100 tonåriga pojkar delta i en marathonmarsch. Vinner man får man allt man någonsin kan önska sig under hela sitt liv, men man får aldrig gå långsammare än 4 m/ph. Gör man det får man en varning. Och efter tre varningar är du ute - för alltid. Allt medan marschen fortsätter och långsamt nöter ut deltagarna, försvinner delvis även deras medmänsklighet, fram tills att den enda önskningen som finns kvar är att allt ska vara över. 

Plockar man bort den ekonomiska aspekten från premissen, och snarare vill fokusera på den bräckliga gruppdynamiken som kommer ur desperation så kommer man landa med Lord of The Flies av William Golding. Ett plan har störtat på en öde ö och lämnat en grupp skolpojkar strandsatta. Ensamma och utan uppsyn av vuxna måste de hitta sätt att överleva och forma ett fungerande samhälle som ursprungligen baseras på samarbete. Men allt efter att tiden går och räddningen dröjer förloras långsamt pojkarnas mänsklighet och ger utrymme för något mörkare. 

Vill man läsa om en grupp människor som måste samarbeta och hitta strategier för att överleva med livet som insats men med möjlighet för enorma rikedomar kan man vända sig till Gateway av Frederik Pohl. I en framtid där de rika kan leva hur länge som helst tack vare sjukvård som de flesta inte har tillgång till tvingas de desperata att resa till Gateway. Där kan de välja att styra ett av de övergina utomjordiska skeppen som ligger och ruttnar på asteroiden. Men när ingen vet hur navigationen fungerar blir det trial och error som blir lösningen. Och blir det fel blir konsekvenserna förödande. 

Du kan även spana in Panic av Lauren Oliver. Den har även blivit serie på Amazon Prime, men ursprungsmaterialet bör definitivt läsas. Den lilla staden Carp, New York är inte direkt ett paradis - men ett hemligt spel kan ge ekonomiskt oberoende. Spelet består av en samling utmaningar som blir alltmer vansinniga ju längre in i spelets gång spelarna kommer. Allt övervakas av två anonyma domare som får se de desperata spelarna försöka övervinna det ena skräckinjagande hindret efter det andra med målet att bryta sig fria från sin desperation och sin utsatthet. Samtidigt som berättelsen verkligen blir mer och mer sjuk , slutar den ändå snäppet lyckligare än många av de andra, med temat över hur långt man är beredd att gå för pengars skull. 

Vill man ha mer av hur vårt förhållande till pengar förhåller sig till och deninierar det redan vaga begreppet mänsklighet kan du kolla in Docile av K.M Szpara. I framtidens Amerika har skulder blivit ett arv som förs från generation till generation och där de flesta skulderna är till de redan superrika. För att betala av skulderna kan man välja att bli slav till de rika - och eftersom de rika ofta är grymma, väljer dessutom slavarna att ta drogen Dociline som gör dom avtrubbade mot smärta och lidande. Elisha såg sin mor försvinna under Docilines inflytande och har lovat sig själv att aldrig ta drogen medan han arbetar bort familjens skuld. Men familjens skuld ligger hos en arvinge till familjen som skapade drogen, en särskilt hänsynslös person som är fast besluten att skapa den perfekta slaven, med eller utan drogens hjälp. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev