Folklorn

Publicerad: Fredag, 13 maj 2022, Skribent: Beata

Möt Angela Mi Young Hur hos oss under Stockholms Bokhelg! 

I Angela Mi Young Hurs Folklorn får vi följa med i en berättelse som svävar perfekt mellan fantasi och verklighet, tid och rum. Vi följer fysikern Elsa som efter många år återser sin osynliga barndomsvän, något som det väcker minnen och känslor från förr. Sömlöst hoppar Hur genom åren utan att det känns rörigt eller krystat och jag flyter med tyngdlös i en nästan poetisk prosa som är både vacker och ärlig, hård och krass. Jag läser färdigt på en helg. Men Elsa hänger kvar trots att hon varken är charmig eller direkt älskvärd, hon är äkta och griper tag. Hon tar sig fram i världen utan att be om ursäkt och jag både förnärmas och förundras över hennes sätt att resonera.

Ett centralt tema för boken är immigration och hur man som barn kan ärva sina föräldrars trauman från krig. Elsas relation till familjen är knepigt och hon försöker navigera sina förhållanden utan att förlora sig själv eller bli uppäten av det förflutna, men det är inte lätt.  I berättelsen finns koreanska folksägner inskjutna. De ger en paus och insikt i varifrån Elsa kommer. Det är som om de ibland makabra berättelserna nästan sipprar in i verkligheten och det blir svårt att avgöra vad som är på riktigt. Magisk realism i sitt esse.

Boken utspelar sig delvis i Sverige och jag kan inte låta bli att glädjas över igenkänningarna som studsar över sidorna. Det är någonting speciellt med att läsa om platserna man själv har varit på och jag måste medge att mitt hjärta gjorde ett litet glädjeskutt när Elsa kliver in i Science Fiction Bokhandeln för att köpa en bok.

 Folklorn är en gripande, sorglig och delvis svår bok men oj så underbart rakt och icke-förlåtande den är.

Angela Mi Young Hur besöker bokhandeln I Gamla stan torsdag den 19:e maj kl. 17.15 för ett kortare samtal och signering. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev