Flickor ska gå i skolan

Publicerad: Fredag, 26 november 2021, Skribent: Maths Claesson och Emma Janke

SF-bokhandel har i år valt att strunta i Black Friday. Istället bidrar vi med 50000 kronor för flickors rätt att lära sig läsa och skriva och få en utbildning. Vi har teamat upp med Oldarpoi Sverige och den lokala aktören Nashulai Concervancy i Kenya.

Våren 2019 flydde Ntitai och Siankiki från giftemål och könsstympning. Tack vare en supersnabb insats i samarbete med lokala barnrättskämpar i Kenya och svenska givare kunde vi hjälpa dem tillbaka till skolan. Där de hör hemma! Tillsammans fortsätter vi att långsiktigt stödja systrarna Ntitai och Siankiki och andra barn i liknande situationer. För att flickor ska få möjlighet att växa upp till självständiga individer som kan försörja sig själva och välja sin egen framtid. Men också för att utbilda flickor är det bästa sättet att lyfta ett helt samhälle ur fattigdom.

SF-bokhandeln fick för ett antal år sedan kontakt med skolan i Masai Maaras nationalreservat i Kenya. Skolan drivs av masaier och har som syfte att i en patriakal kultur ge flickor möjlighet till utbildning på lika villkor som pojkar. Det hade byggt ett litet bibliotek, men saknade böcker. Vi bestämde oss föra att hjälpa till, och skickade bokpaket med Ronja the Robbers Daughter, Findus Goes Fishing och The Book About  Moomin, Mymble and Little My. Vi skickade samtliga Neil Gaimans barnböcker, Maurice Sendak och böcker med all världens drakar. Vi sökte och hittade bilderböcker av kenyanska och afrikanska författare. Vi visste ju att drakar, rymdraketer och snälla monster gör världen lite roligare och kanske också lite bättre.

Vi har under årens lopp via Facebook följt hur det gått i skolan. Och tänkt att vi kan göra något lite mer. Så idag, Black Friday, lockar inte Sf-bokhandeln med fantastiska erbjudande och otroliga deals. Vi hoppas att du som kund inte blir alltför besviken. I stället är du med och bidrar när vi nu skänker 50.000 kronor till skolan i Masai Maara. Det förändrar inte världen, men förändrar livet för några flickor som får möjlighet att gå i skolan.

Mer info och kontakt:
facebook/Oldarpoi Sverige
www.nashulai.com/empowerment-project

Bild 1: Ntitai och Siankiki
Bild 2: Nessiamo, Lilian, Elizabeth, Soyan, Vivian, Tracy och Lato går i Sekenani Girls Highschool och är med i Oldarpoi Sveriges sponsorprogram för skolbarn i Maasai Mara.
Bild 3: skolbild från Emarti, Masai Mara


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev