First Contact Day

Publicerad: Onsdag, 5 april 2023

I dag firar vi First Contact Day till minne av Zefram Cochraines första lyckade försök med en warpmotor den 5 april 2063. Alla som har sett filmen Star Trek: First Contact från 1996 vet vad det handlar om – knasiga tidsresor, storlagna hot när borgkollektivet tar kontroll över hela jorden och inte så subtila hänvisningar till Moby Dick. En riktig höjdarfilm!

Star Trek har fått nytt liv på senare år. Efter en sömnig period mellan slutet för Star Trek Voyager och de nya biofilmerna har Paramount spottat ur sig nya serier som försöker balansera nostalgi och nytänkande på ett bra sätt. Det började 2017 med Star Trek Discovery, som utnyttjar bakgrunden med Federationens konflikt med klingonerna och förkärleken för udda teknologi (björndjur, säger bara det, björndjur ...) på ett bra sätt. Kul användning av tidsresor och många bra rollprestationer lyfter också serien. Hittills finns fyra säsonger. Den femte kommer nästa år.

Högst nostalgiindex bland de nya serierna har Picard, med en drygt åttioårig Patrick Stewart som lätt uttråkad vinodlare och amiral, egentligen pensionerad, men ideligen utkastad på livsfarliga äventyr i rymden. Alla tre säsongerna är bra. De skiljer sig åt i både stil och tempo på ett sympatiskt sett. I den tredje och avslutande säsongen tillåts nostalgin löpa fritt med inhopp av alla gamla besättningsmedlemmar ur Star Trek the Next Generation.

En annan slags nostalgi, den som bygger på att välkända element ges en nutida skrud, bjuds i den nya serien Strange New Worlds. Den utspelar sig några år före den allra första serien från 60-talet, samtidigt med de två första säsongerna av Star Trek Discovery. Christopher Pike är kapten på USS Enterprise, som utforskar nya märkliga världar och reser till platser ingen förut besökt. Vid sin sida har han vulkanen Spock, en ung Uhura och andra kända ansikten från tidigare serier. Serien leker med tonfallet från ursprungsserien, men tillför moderna element och många blinkningar. Riktigt underhållande!

Blickar vi framåt har en ny serie nyss annonserats. Handlingen i Star Fleet Academy ska kretsa kring en grupp kadetter på rymdakademin. Serien ska enligt planerna gå i produktion nästa år.

Och vill du ta en titt på ursprunget till det svällande, levande och föränderliga Star Trek-universat? Då ska ni förstås se originalserien.

Allt Star Trek hittar du här.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev