Filosofisk sommar i hängmattan

Publicerad: Onsdag, 26 juni 2019, Skribent: Maths

Filosofisk sommar i hängmattan – Sf-bokhandelns bästa lästips!

NK Jemesin: The Fifth Season Trilogi på gränsen mellan fantasy och sf. Extremt genomtänkt världsbygge med jordbävningar och spekulativ geologi som viktiga plot-element. Jemesin har vunnit alla litterära priser i genren, och hon förtjänar dem. Action, filosofi och civilisationens undergång (eller inte). Extra: hela trilogin kommer dessutom på svenska i december.

Ted Chiang: Exhalation Science fiction i egenskap av idélitteratur är oftast bäst i novellformat och inte som roman (tycker jag). Det episkt storslagna kan vara svindlande (som Jemesin ovan), men i det kortare formatet tvingas författaren vara tydlig och skala bort allt onödigt som skymmer sikten. Science fiction på bio med manus som bygger på novell och inte roman är oftast också bättre. Från 2001 (som från början var en novell av Clarke) till Arrival som bygger på en långnovell av Ted Chiang.

 Och Chiang, som tänker först och skriver sedan och därför publicerar en novell vartannat år ungefär (och aldrig en roman), har just i dagarna kommit med en ny novellsamling. Filosofi igen, och språk och svindel. Ett måste-läs.

 Ian McDonald: Luna: New Moon  Månen är det nya Mars. High tech-thriller på månen med olika sätt att bygga Den nya sköna världen som bärande element. Snyggt världsbygge, spännande med ekonomi och sociologi som spekulativa sf-element.

 Nnedi Okorafor: Binti  Space opera. Ingår i de senaste årens stora trend i sf – ”afrofuturism. ”Binti is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of learning in the galaxy…” En ”coming of age”-trilogi utan de vanliga anglo-saxiska framtidreferenserna.

Chen Quifan: Waste Tide.  Kina kommer stort i sf-genren. Här en roman om ”e-waste recycling centre” i framtiden. Rekommenderas om du söker läsning åt cyberpunk-hållet. Bonus: spekulativ biologi!

Jonathan Strahan (ed): Best science fiction & fantasy of the year. Noveller!

MathsKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.