Feelgood med Becky Chambers

Publicerad: Måndag, 12 juli 2021, Skribent: Gunilla

Ett halvt decennium går fort när man har roligt. Det är sex år sedan Becky Chambers visade att långa, kluriga titlar på böcker med mysig stämning och subtilt skildrade relationer är ett framgångsrecept. The Long Way to a Small, Angry Planet var skönt optimistisk space opera med karaktärer man ville heja på. Trots ett mörkt stråk mot bokens slut var det äventyr, politik, mänsklighet, relationer och kärlek mellan olika raser och en artificiell intelligens som fick oss att bläddra vidare för att lära känna den 9 ”man” starka besättningen ännu bättre.

Uppföljaren A Closed and Common Orbit var ännu mer inriktad på relationer, med en AI i huvudrollen och bra queerkänsla. Ytterligare två böcker i samma universum, Record of a Spaceborn Few och The Galaxy, and the Ground Within, vidgade världen. Extra plus för att alla kan läsas  helt fristående.

Med A Psalm for the Wild-Built påbörjar Chambers en ny bokserie där hon utforskar vänskapens natur och sökandet efter självinsikt. Sibling Dex är lever i ett postkonsumistiskt samhälle där materiella ting har föga värde. Hen är en ”temunk” som vandrar land och rike kring, erbjuder tecermonier och lugnande insikter till dem som behöver hjälp. Men något fattas hen. En oro gnager i själen. Under en utflykt i vildmarken stöter Sibling Dex på Mosscap, en frågvis robot. Det är något mycket ovanligt. Mosscap tillhör Pangas robotar, en grupp AI-intelligenser som drog sig undan från mänskligheten för många hundra år sedan. Nu söker Mosscap svaret på en viktig fråga: ”Vad är det människor behöver?” Roboten ställer frågan till Sibling Dex, som får anledning att fundera över sin egen roll i tillvaron.

Läs ett utdrag ur boken här.


Kommentarer

Nyhetsbrev