Favoriter på nyhetshyllan

Publicerad: Tisdag, 25 maj 2021, Skribent: Annie

Ibland när man går förbi nyhetshyllan och stöter på en kollega så kan man ha ett litet moment. Det är sällan som vi utbyter några ord då, utan det är mest att vi glor på varandra, och så höjer någon ett finger och pekar på en bok. Det följs ofta av ett enda ord från den pekande - det kan vara “hrrmg” eller “bra”. Sedan grymtar den andra tillbaka något, typ “aaaah” eller “huh”, lite som en interaktion mellan två grottmänniskor. Men när man väl läser de böckerna som har fått peket, så är de alltid så himla bra. Det lilla grymtet har kommit att bli en kvalitétsstämpel. Och den här veckan har det hörts flera sådana grymt vid nyhetshyllan och tänkte därför dela med dem till er, kära läsare!

 

Vi börjar med A song below water av Bethany C Morrow. Utspelar sig i ett alternativt Portland där sirener, gargouiller och andar lever i samhället. Tavia, en ung, svart kvinna i Portland kämpar med att hålla sin identitet som siren en hemlighet, en kamp som inte blir lättare av att det inte finns många färgade människor i hennes område och ännu färre personer med magiska krafter. Men hon har åtminstone bästa vännen Effie vid sin sida medan de försöker navigera sig mellan gymnasie draman, familjehemligheter och obesvarad kärlek. Men när en sirenmordsrättegång skakar nationen, och en internetsenastion avslöjar att hon också är en siren ökar spänningarna i Portland. A song below water är lika mycket en magisk realism som en kommentar på sociala orättvisor, rasism och misogyni.

For the wolf är en debutroman av Hannah Whitten. Innan Red hade det inte fötts någon Andra Dotter på århundraden - och som Andra dotter är det Reds öde att bli offrad till Vargen i skogen. Plågad av magi så tänker Red att i skogen kan hon iallafall inte skada de hon älskar. Men Vargen är en man och hennes magi är en välsignelse snarare än ett straff. Och om hon inte lär sig hantera sina krafter kan allt hon älskar gå förlorat. Perfekt till våra folksägen-inspirerade fantasyfans som älskade Uprooted and The Bear and the Nightingale.

De som har läst Christina Henrys tidigare böcker har kanske fallit för hennes mörka, skruvade tolkingar på berättelser som Alice i underlandet och Peter Pan. Nu gör hon sin första uttalade skräckroman, Near the bone. Mattie kan inte minnas en tid innan hon och William levde på berget, men hon vet att hon aldrig får göra honom upprörd. Men när hon hittar det lemlästade liket av en räv förstår hon att det de inte är ensamma och att hon måste tampas med något som har skarpa klor och tänder. Nu måste Mattie överleva monstret som finns både innanför hemmets väggar och det som finns utanför. Vissa skildringar av misshandel och mörk, atmosfärisk och Stockholm Syndrom-ig.


Kommentarer

Nyhetsbrev