Farväl Game of Thrones

Publicerad: Måndag, 20 maj 2019, Skribent: Petter

Till att börja med vill jag bara göra klart att denna text är hundra procent fri från spoilers från det sista avsnittet av Game of Thrones. Själv har jag i skrivande stund inte ens sett det.

Natten till måndagen sändes så det allra sista avsnittet av Game of Thrones. För mig är det med blandade känslor jag tar farväl karaktärer och platser jag kommit att älska (och älska att hata) under de senaste åtta åren.  Redan i första säsongen gjordes det snabbt klart att det handlade om en serie som inte var rädd att ta risker. Efter att de avrättat seriens huvudprotagonist i näst sista avsnittet kändes det som att vad som helst kunde hända. Jag tänker att just den spänningen, i kombination med välskrivna karaktärer, bidrog mycket till den popularitet serien snabbt fick. I alla fall till en början. Sensationella scener och vändningar i historien i all ära, men att få följa karaktärernas individuella resor känner jag ändå har varit seriens stora behållning. Se till Arya till exempel. Hon etablerades redan i sin första scen som en karaktär som går mot strömmen och struntar helt i vad som förväntas av henne. Sedan dess har det varit fantastiskt att få följa henne under hennes flykt från King’s Landing, hur hon slog följe med The Hound, tog sig till Braavos för att bli lönnmördare och slutligen vara den som besegrade The Night King. Sidostoryn med Gendry i senaste säsongen behöver vi dock inte prata om.

Att den sista säsongen fått ett svalt mottagande är det kanske få som missat. Själv känner jag att det största problemet ligger i manuset. Det är många trådar som ska knytas ihop på väldigt kort tid och till följd av detta känns det mesta oerhört stressat och slarvigt skrivet. Det ska dock sägas att det ändå finns stunder då serien verkligen skiner till. Aryas scen med The Night King, som jag nämnde tidigare, är bara ett exempel detta.

Ett svagt avslut till trots så känns det ändå otroligt kul att en fantasy-serie blivit en av de mest framgångsrika tv-serierna genom tiderna. Säkerligen har det lockat massvis av nya läsare till genren. Det visar även på en öppenhet och respekt mot genrefilm och litteratur som inte funnits på samma sätt tidigare. En utveckling vi på bokhandeln länge sett som självklar, men ändå jublar över.    

Vad väntar här näst då? Utvecklingen av en spin-off serie är i full gång hos HBO. Idag vet vi inte mycket mer om projektet än att det utspelar sig tusen år före Game of Thrones och att den bland annat ska berätta White walkers ursprungshistoria. På bokfronten är det fortfarande intet nytt. För någon vecka sedan ryktades det om att George R.R. Martin skulle göra en Beyonce och avslöja att han under de senaste åren färdigställt de två sista delarna i hemlighet. Man kan ju alltid drömma….

   

 


Kommentarer

Nyhetsbrev