FANTASY OCH FOLKTRO TAR PLATS PÅ DEN SVENSKA TEATERSCENEN

Publicerad: Onsdag, 9 mars 2022

Exakt vad som räknas till fantasy, och vart genren egentligen har sin början, kan vi diskutera i timmar. Under åren har förklaringar och definitioner varierar kraftigt, även bland litteraturvetare. Den moderna fantasy-litteraturen säga ha sin början under 1800-talet med författare som William Morris och George MacDonald. Genren ska sedan ha fått sitt stora genombrott under 1900-talet i och med J.R.R. Tolkiens verk Sagan om ringen. Detta kan mycket väl stämma, men en sak står klart. Inspirationskällorna och föregångarna till de stora fantasyförfattarna är helt klart äldre än 200 år.

Men kanske är det just den breda definitionen av genren som gör fantasy så älskvärd. Som kreatör får du här tillgången att själv få sätta historiens regler och skapa storslagna äventyr. Att vitt och brett hämta inspiration från såväl nordisk folktro som medeltiden och genom detta skapat ett kreativt andningshål som många gånger resulterat fanstatiska verk. Och såklart många gånger utanför litteraturens värld. Just kan vi exempelvis se att flera teatrar runt om i Sverige som skapat helt nya verk som hämtat sin inspiration från fantasy. Två av dessa är Backa Teater i Göteborg och Orionteatern i Stockholm.

SLOTTET VALENTINS MYSTERIER  – BACKA TEATER (GÖTEBORG)

Gör dig redo för att följa med till en värld full av magi och märkligheter. Slottet Valentins mysterier är ett mörkt och samtidigt romantiskt fantasyäventyr skrivet och regisserat av dramatikern och prosaförfattaren Malin Axelsson. Här får du som publik möta Enya. Allt Enya vet om världen bortom bergen är det hennes mamma berättat. Enligt modern är allt som finns bortom bergstopparna ett stort svart hav med människoätande monster och den blodröda himmeln brinner av en fruktansvärd eld. Det är därför strängt förbjudet att gå utanför skogarnas bevakade gränser. Men en natt sänker sig ett oväder över dalen. Åskan och stormen för Enya högst upp i bergen, och för första gången ser hon bortom dem. Där finns inget svart hav. Inga monster. Ingen blodröd himmel. Där finns slottet Valentin. Och Enya förstår att hon måste gå dit. Detta är ett storslaget drama om begär, våld, kärlek och fruktan. Men även om äventyret att växa upp. Pjäsen hämtar sin inspiration från Ann Radcliffe, Kate Bush och gotiska myter, vilket skapar en mörk och samtidigt trollbindande upplevelse. Slottet Valentins mysterier har urpremiär på Backa Teater i Göteborg den 25 mars. Teaterns föreställningar brukar vara mycket populära, så om du har möjlighet rekommendera vi dig att titta efter biljetter redan nu.

En rolig fotnot kopplat till denna pjäs är att två av våra kollegor (Glenn och Pontus) från Göteborgsbutiken fick äran att besöka Backa Teater här om veckan för att prata om just fantasy och genrens betydelse. Klicka HÄR för att se intervju.

DET VILDA – ORIONTEATERN (STOCKHOLM)

Det Vilda är ett febrigt drömspel om vår relation till naturen. Här får du följa en människa som lämnar civilisationen och flyttar långt ut till skogs i jakten på ett sannare liv. Men skogen är mycket större än hon tidigare kunnat ana och visar sig bära på hemligheter från förr. I ett försök att förstå, kontrollera och dokumentera det vilda lockas hon djupare och djupare in i dess mörker. Föreställningen tar avstamp i längtan efter att rycka upp sina rötter och börja om på nytt. På scen kommer du få se bland annat praktfulla varelser inspirerade av folktrons väsen och en naturtrogen skog med tio meter höga träd. Medverkar på scen gör bland annat musikern och låtskrivaren Iiris Viljanen, som även skrivit ny musik till föreställningen tillsammans med Stefan Johansson. Det Vilda har urpremiär imorgon (den 10 mars) på Orionteatern i Stockholm. Premiären är slutsåld, så vi rekommenderar dig att besöka deras hemsida för biljetter till resterande föreställningar under spelperioden.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev