Fantastiken tar plats på bibliotek!

Publicerad: Tisdag, 31 mars 2020

Oavsett hur stort Harry Potter, Star Wars, Star Trek, Hungerspelen, Dr. Who med flera är så riskerar ändå fantastiklitteratur att ha en oklar plats på Sveriges bibliotek. Fantastik är dessutom en term som inte jättemånga använder. I april är så inte fallet för då går Fantastikens månad av stapeln. För tredje gången anordnar spelhobbyförbundet Sverok Fantastikens månad, i samarbete med Studiefrämjandet och i år- även Science fictionbokhandeln. Projektet är en skriv och läsfrämjande satsning där Sverok samarbetar med alla bibliotek och fritidsgårdar som anmäler sig, och lyfter fram fantastik lite extra.

I år har Fantastiken månad två teman som representerar science fiction respektive fantasy. Sverok har massor av grymma boktips, rekommenderade av Science fiction bokhandeln såväl som lagom kluriga quiz. Det ena temat är Året är 3020, det handlar om alla fascinerande (och kanske skrämmande) framtidsskildringarna inom fantastiken. Vi må ha ett nytt decennium här men i sci-fi är framtiden alltid nära. I det andra temat, En magisk tidsålder är fokus på alla magiska världar i fantasy. Vare sig det är klassiska fantasyepos i en svunnen tid eller ett modernt, parallellsamhälle där några få har tillgång till magins krafter så ger magin möjligheter för historieberättande.

Tillsammans med Science fiction bokhandeln, ordnar vi en bokcirkel online, för gemensam läsning och bokdiskussion. Håll koll på Facebook, det dyker upp mer information i början av april!

Dessutom anordnar Sverok även en novelltävling för barn och unga. Under månaden får alla mellan 6 och 19 skicka in korta noveller, baserade på någon av årets teman. Tidigare år har Sverok fått flera hundra bidrag och i år lär det bli minst lika många. Efter månadens slut samlar Sverok in alla bidrag och väljer ut de som fängslar mest. Alla vinnare kommer publiceras i en tryckt novellsamling som skickas ut till vinnarna samt alla deltagande bibliotek. Den stora vinnaren väljs av ingen mindre än författaren Mats Strandberg. Titeln på den texten får äran att vara namnet på novellsamlingen. Tidigare års publikationer hette Kristallhjärta och Mitt namn är Phoenix.

Utöver det uppmuntrar Sverok starkt alla som deltar att slå på större! Att ordna evenemang och aktiviteter under månaden, i år främst online – göra något i samarbete med sin lokala Sverok-förening, kanske en läs- eller spelcirkel online, chatta med en fantastikförfattare eller annat kul. Tidigare år har många bibliotek haft temadagar baserade på populär fantastik medan andra startat studiecirklar om att läsa och diskutera fantastik. Vissa har ordnat bräd- eller rollspelskvällar tillsammans med någon av Sveroks många medlemsföreningar. En fantastisk chans att öppna upp fantastiken för fler och ge föreningar en chans att visa upp sin verksamhet.

Är du aktiv i en Sverokförening eller är du kanske en entusiastisk tecknare eller författare? Vill du göra något kul med oss under april? Kontakta Sverok på fantastik@sverok.se"
 


Kommentarer

Nyhetsbrev