Ett fönster öppnas i rymden

Publicerad: Tisdag, 18 januari 2022, Skribent: Linda

De senaste månaderna har det varit full fart i rymden, när James Webb-teleskopet först sköts upp och sen bit för bit lagt sig i bana och vecklat ut sitt segel. Allt har gått precis så bra som man kunnat hoppas, och snart kommer det att kunna ta bilder och skicka tillbaka till oss på jorden. Det ersätter Hubbleteleskopet som i över trettio år tagit helt fantastiska bilder på fjärran galaxer. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Hubble-teleskopet går i en omloppsbana cirka 600 kilometer ovanför jorden, utanför vår atmosfär, och kan därför ta skarpare bilder än vad som är möjligt från ett markbaserat teleskop. Det har därmed varit ett av de viktigaste astronomiska instrumenten och har bidragit till otroligt mycket ny kunskap om vårt universum. Det kommer att fortsätta vara funktionellt i ungefär tio år till, och kommer såklart att fortsätta bidra till rymdforskningen, men det har trots allt sina begränsningar. 

Det nya teleskopet är även känt för sitt tidigare namn Next Generation Space Telescope, och är namngett efter före detta Nasa-chefen James E. Webb. Det kommer att ligga i omloppsbana runt solen på cirka 1,5 miljoner km från oss på jorden och se längre ut i rymden än vi någonsin kunnat göra förut. Dess vetenskapliga mål är : Studera de första ljusa objekten som bildades i universum cirka 400 miljoner år efter big bang. - Studera hur galaxerna bildas och utvecklas. - Studera stjärnornas och planeternas födelse. - Studera solsystemet och exoplaneter runt andra stjärnor.

När man läser såna här nyheter är det svårt att inte slås av hur OERHÖRT coolt det är med rymden. Den innehåller precis allt, och det mesta av det har vi fortfarande väldigt dålig koll på, men med vetenskapliga framsteg som detta kommer den närmre och vår blick räcker längre än vad man lätt kan ens förstå. Tack och lov finns det en massa otroligt smarta personer redo att utbilda en i detta nästan ofattbara. Från klassiker som Carl Sagans Cosmos, till nya böcker med den allra senaste forskningen, och introduktionsböcker för barn och de av oss som tänkte på annat på lektionerna i skolan. Snart kommer de första bilderna från yttre rymden!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev