En signal från rymden

Publicerad: Tisdag, 13 augusti 2019, Skribent: Maths

6 oktober 1995 bekräftades upptäckten av den första planeten i omloppsbana runt en stjärna som inte var vår egen sol. 51 Pegasi b ligger 50 ljusår bort, i stjärnbilden Pegasus som vi kan se en stjärnklar natt på himlavalvet. I dag har astronomerna hittat ungefär 4500 så kallade exo-planeter runt avlägsna stjärnor i vår galax. Det förefaller troligt, säger astronomerna, att många stjärnor har ett planetsystem runt omkring sig. Många planeter blir det, eftersom det bara i vår galax det finns 200 till 400 miljarder stjärnor. Många planeter är gasjättar som Jupiter eller extrema bastuplaneter som Merkurius och det förefaller som om inte särskilt planeter snurrar på passande avstånd runt en lagom snäll stjärna i sina bästa år som vår jord gör. Men det blir hur som helst många miljoner jordliknande planeter kvar, om nu astronomerna har rätt.

Så frågan är om det finns liv på andra planeter eller om vi är ensamma i universum. Vi har inte stött på något liv någon annanstans än på jorden ännu, inte ens en liten mikrob på Mars har vi funnit. Om det nu myllrar av liv i universum, var är då alla? som astronomen Fermi undrade. Eller så kanske det vist finns liv på andra planeter i universum, överallt kanske, men just i form av mikrober och baciller och uppkomsten av självmedvetet, intelligent liv är så obegripligt osannolikt att jorden är den enda planeten i universum där det inträffat. Eller så finns det en väldig galaktiskt gemenskap av varelser i kosmos – en stiftelse eller en allians eller ett galaktiskt imperium om ni så vill – som bara väntar på att mänskligheten ska lämna barndomen bakom sig och ta sin plats vid det Förenade världarnas församling.

Om du är road av sådana spekulationer, och råkar befinna dig i Stockholm onsdag 14 augusti kl 19.00, kom då förbi Jacobs kyrka i Kungsträdgården. Inom ramen för Kulturfestivalen står Sf-bokhandeln som värd för programpunkten ”En signal från rymden” och vi kommer att diskutera just den sortens spännande frågor.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev