En förtrollande alla hjärtans dag

Publicerad: Fredag, 14 februari 2020, Skribent: Linda

Få känslor upplever vi som så magiska som förälskelse, och kärlek och magi passar som handen i handsken. Många är de exempel på kärleksbesvärjelser och dekokter menade att frammana hetta och passion, med de äldsta exemplen på ritualer från 2200 BCE i vad som idag är Irak. Nästan alla kulturer har sina versioner. Be till Venus eller Afrodite, offra något fint till Freja eller Ishtar, sov på nio sorters blommor för att drömma om din blivande. Det har varit en ingrediens i några av våra mest älskade berättelser, som Tristan och Isolde, och Shakespeares En midsommarnatssdröm, där Titania faller handlöst för en åsna efter att hennes man gett henne en kärleksdryck. I Screaming Jay Hawkins ständigt nytolkade I Put a Spell on You kan man höra den desperation som får någon att drömma om att kunna styra så ens känslor är besvarade, och trots att låten förbjöds på radio i många år har den blivit hans allra populärsate, och en tidlös klassiker.

Mer oftare än inte går dessa besvärjelser fel. I Ari Asters fantastiskt otäcka Midsommar från förra året förekommer det tradionella blomsterplockandet och får en mer sinister ton när amerikanska turister landar mitt i den svenska midsommaridyllen med alla dess ritualer och symboler, och i nittiotalsklassiker som Buffy the Vampire Slayer och Den onda cirkeln (The Craft) är det tonåringar som ställer till det när de försöker få sina olyckliga förälskelser att förvandlas till äkta kärlek. Bättre går det när Sandra Bullock i Practical Magic gör en anti-kärleksförtrollning, för att slippa bli sådär irrationellt förälskad och riskera att få sitt hjärta krossat. 

I Harry Potter säljs tillfälliga besvärljelser till kärlekskranka tonåringar med dråpliga resultat, men en kärleksförbannelse är också grunden för mycket av böckernas ondska. I romantikgenren på våra hyllor är det mer förknippat med mys, triangeldraman och att ställa till det lagom mycket för sig. Den bästa kärleksmagin går inte ut på att lura någon att falla för en, utan används som ett sätt att finna sin sanna kärlek eller för att skydda älskande från krafter som vill skilja dem åt. Och sensmoralen är nog att kärleksmagi kanske funkar, men inte som du hoppats. Och kanske att kärleksmagi är bättre i fiktionen än i verkligheten, även bortsett de moraliska betänkligheterna.

I moderna böcker som våra favoriter Garden Spells, The Love Gods, It Takes a Witch och Brownies and Broomsticks blandas kärlek och förtrollning på ett mindre problematiskt sätt och du kan till fullo njuta av båda ingredienserna utan någon besk eftersmak.

Och om du vill testa själv har vi boken Kärleksmagi - ritualer, formler & brygder, men kom ihåg! Att göra mot andra som man önskar att andra gör mot sig är en bra grundregel.

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev