Elysium Fire

Publicerad: Tisdag, 9 januari 2018, Skribent: Michael

Jag läste med stor förtjusning The Prefect när den släpptes för nästan 10 år sedan. Det var en välskriven rymddeckare som utspelades i Alastair Reynolds fascinerande Conjoiner/Demarchist-universum. Nu har bok två kommit, samtidigt som bok ett ges ut igen under titeln Aurora Rising.

Bägge böckerna utspelas i Glitter Band, en samling av ca 10 000 rymdstationer och minivärldar som ligger i omloppsbana kring planeten Yellowstone. Ordningen i Glitter Band upprätthålls av ett tusental poliser, kallade Prefekter. Prefekter är inte direkt uppskattade av invånarna, utan ses mer som ett nödvändigt ont. De har drakoniska rättigheter och kan vara påfallande hänsynslösa. I början av Elysium Fire råder oro i Glitter Belt, stationer har börjat begära utträde ur samväldet som enar de många olika kulturerna och samhällsskicken på de 10 000 världarna. Samtidigt måste huvudpersonerna i boken försöka lösa en serie mycket mystiska dödsfall som i förlängningen hotar hela samväldets existens.

Vi får åter träffa Tom Dreyfus från den första boken i serien, men Thalia Ng, en ung Prefekt, har en lika stor roll. Det är en välskriven och spännande roman som förvaltar arvet efter den förra boken mycket väl. Jag hoppas att Reynolds skriver en bok till i serien!Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.