Eid Mubarak!

Publicerad: Torsdag, 20 april 2023

Till helgen kommer den första nymånen att siktas i shawwal, den tionde muslimska månaden. Det betyder att fastemånaden ramadan är över och vi säger Eid Mubarak till alla våra muslimska kunder!

Fastan ska avslutas med en hejdundrande festmåltid tillsammans med vänner och familj, så här satsar vi på att tipsa om kokböcker för den som vill bjuda familjen på en nördig middag med, som sig bör, mumsiga smårätter som alla kan ta för sig av.

Tolkiens alver gillar smårätter. De tycker om att sjunga och umgås i månens sken och har ett sirligt, återhållet i sätt som för tankarna till andliga ting. Så helt fel känns det inte att söka inspiration i The Elven Cookbok. Där hittar du förstås recept på de alviska lembasbröden, men också rejälare rätter som nordafrikanskt inspirerad tagine med viltkött. Flera vegetariska och veganska recept ingår också. I Dungeons & Dragons-kokboken Heroes’ Feast hittar du rätter för alla slags hjältar i rollspelsvärlden – från dvärgar och orcer till glupska halvlängdsmän. Den som vill satsa stort på efterrätterna (och vem vill inte det?) kan ta en titt i Ghostbusters-kokboken, fylld av kakor, shakes och mystiska, bubblande drycker. Ta en titt på vår sida för kokböcker för fler uppslag.

Efter en stor måltid sitter alla ofta tillsammans och dricker te/kaffe med munsbitar av olika slag. En vanlig tradition är att de äldre ger gåvor till de yngre. Om du vill ge en gåva i rätt anda rekommenderar vi Ms.Marvel, en ung muslimsk superhjälte i Marvel-världen, eller kanske barnboken Nura and the Immportal Palace om en pakistansk flicka som finner vägen till djinnernas rike. En bra tecknad serie för lite äldre läsare är den egyptiska Shubeik Lubeik, som tar oss med till ett magiskt Kairo där en grupp människor får sina önskningar uppfyllda. (Och vi vet hur det brukar sluta för den som önskar vitt och brett i sagorna.) Sånt jag berättar för Allah är en gripande serie om en ung, fattig kvinna i Marocko som vägrar böja sig för makten och traditionen. Gillar presentmottagaren spännande fantasy finns romanen We Hunt the Flame, första delen i en bokserie från en värld inspirerad av det medeltida Arabien, med en tuff ung kvinna klädd manskläder i huvudrollen.

Vare sig ni firar eller bara hälsar någon Eid Mubarak vilket betyder typ Grattis på Eid, så hoppas vi att alla våra fina kunder har en riktigt fin helg!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev