Efterlängtade fortsättningar

Publicerad: Fredag, 5 januari 2018, Skribent: Gunilla

Red Rising är en av få science fiction-romaner som har översatts till svenska under senare år. Ännu ovanligare är att den utspelar sig på Mars. Annars brukar bara mörk framtid här på jorden falla svenska förlag på läppen. Historien om den kaxiga tonårskillen Darrow och upproret mot en marsiansk regim byggd på lögner och sadistiska kontrollmetoder grep tag i många. Det är inte riktigt en ”unga vuxna-bok”, utan kan läsas av alla från tonåren och uppåt.

Nu kommer fortsättningen, som är tämligen fristående men ändå knyter an till böckerna om Darrow och upproret. Iron Gold är början på en ny trilogi som tar vid direkt efter händelserna i Red Rising. . I sitt fäste på Venus drömmer en ätt­ling till den döda kejsaren om hämnd. På Mars frågar sig en ung, röd flicka vad friheten har gett henne. Var det bara ännu en av överhetens lögner? Revolutionen har släppt lös krafter som hotar hela solsystemet.

Den andra efterlängtade fortsättningen handlar om änglar och demoner i en mörk och krigshärjad värld. Serien The Faithful and the Fallen börjademed att den förbittrade Evnis försvor sig åt den mörka guden Asroth och lånade sina tjänster åt Rhin, Cambrens hänsynslösa drottning. Vi presenterades för en värld förödd av ett gudakrig, befolkad av människor och jättar. John Gwynne hämtade mycket av bakgrunden och inspirationen från keltiska sagor och Malice , som första delen hette, var en riktigt mysig läsning för den som gillar grimdarkfantasy och historier om klankrigare som fejdar och trasslar till det för sig. Serien avslutades med Wrath, där kriget nådde sin kulmen.

Nu återvänder Gwynne till samma värld. I A Time of Dread har hundra år gått och änglarna styr med järnhand i De fördrivnas länder, men kanske var inte segern så fullkomlig som de trodde. Långt i norr snubblar jägaren Drem på vanställda kroppar i skogen, ett tecken på demonisk svartkonst. I söder blir soldaten Riv varse konflikter inom Ben-Elims led. Drem och Riv sitter på hemligheter som kan påverka världens öde. Frågan är vad de ska göra med dem. De måste fatta svåra beslut, för i mörkret samlas ånyo demonernas härar.

 

 

 

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.