Efter The Last of Us

Publicerad: Måndag, 13 mars 2023, Skribent: Annie

The Last of Us har kommit till sitt slut och det finns väl inte ett endaste öga torrt hemma i sofforna. Själv har jag skrikgråtit, svurit, gråtit lite till och bara känt VÄLDIGT MYCKET. Jag har behövt varva det hela med att påminna mig själv om att “det bara är en serie” och att Pedro Pascal just nu är på en universumsomspännande resa för samla in föräldralösa varelser. Han har faktiskt Grogu att ta hand om just nu också. He had places to be.

Det har varit hjärtevärmande på så många olika sätt; allt ifrån hur troget det har hållit sig till spelet till hur det utvecklat delar som vi knappt ens visste att vi hade saknat. Vissa delar har såklart behövt försvinna men jag känner ändå att samma känsla har funnits i serien som jag fick i spelet; en mänsklig skildring av den odöda apokalypsen. 

Apokalypser i det här formatet är såklart tacksamma på många sätt. I kampen mellan natur och människa har människorna länge haft övertaget och format naturen efter sin vilja och lust. Att helt enkelt vända på den maktbalansen, sparka ner människan på rygg och dra ner brallorna på henne är ett effektivt sätt att visa vår mest sårbara sida. Plötsligt har vi inte våra flådiga infrastrukturer, våra pengar eller våra statussymboler att vifta med . Det enda vi har att förlita oss på (eller passa oss för) är andra människor. Vad innebär det egentligen att vara människa och hur mycket är man beredd att rucka på det om alternativet är döden för en själv och alla man älskar?

Personligen har jag nu blivit helt besatt av tanken på det och slukar allt om apokalypser, trasiga samhällen, oväntade fenomen och människorna som befinner sig i skiten. Därför har jag slängt ihop en liten lista med saker om det. Det är mörkt, smutsigt, desperat men också lite hoppfullt och vackert. Några av sakerna på listan fick också följa med för att svampar är jädrigt spännande. 

THE ROAD - Cormac McCarthy
En far och hans son färdas genom ett ödelagt Amerika efter att en massutrotning har dödat mer eller mindre allt. Världen är grå, kall och hård. Medan de försöker ta sig till östkusten i hopp om att räddning ska finnas där har de bara varandra och en pistol att förlita sig på för undvika de kannibalistiska gängen. En riktigt mörk berättelse med rörande stunder. 

THE STAND - Stephen King
En patient flyr från ett biolabb, sig själv ovetandes bärarnde på ett muterat virus som snart kommer utplåna halva mänskligheten. De som överlever katastrofen är i desperat behov av en ledare och de två alternativen kunde inte vara mer olika; 108-åriga Mor Abigail som drömmer om ett fridfullt samhälle och The Dark Man, Randall Flagg med mörka krafter, ett ondskefullt leende och ännu ondare avsikter. 

THE PASSAGE - Justin Cronin
Amy övergavs av sin mamma vid sex års ålder och jagas och och tillfångatas av skuggfigurer enrollerade i ett enormt experiment. Special Agent Brad Wolgast, mannen som skickas efter Amy, fascineras av den tystlåtna flickan och riskerar allt för att rädda henne. Experimentet går åt skogen, men flickan är säker för tillfället. Medan samhällets förfall banar vägen för en mörk och våldsam framtid fylls Amy av vetskapen om att hon ensam besitter kunskapen som kan rädda mänskligheten.Tidvis mörk och blodig med fantastisk karaktärsskildring och ett starkt studie i mänskligt beteende. Om du är ute efter mörk apokalyps med en twist (och inte backar inför antalet sidor) så är det här väl värt att läsa! 

WANDERERS - Chuck Wendig
När en stor del av mänskligheten plötsligt börjar gå i sömnen mot ett gemensamt men okänt mål följer en flicka efter sin syster för att skydda henne. Det märkliga fenomenet får alla samhällets sömmar att brista. När sömngångarfenomenet breder ut sig sprider sig skräcken och en ultravåldsam milis hotar att döda alla sömngångare. Enda räddningen finns i avslöjande om sanningen bakom pandemin. Hemligheten kan antingen tära sönder hela samhället - eller låta överlevarna skapa en helt ny värld. En bok med lite färre människoätande zombisar, men desto mer av en global pandemi och rädsla som kommer med ovetskapen om vad som kommer hända eller hur det ska lösas. Vi möter en hel del fördomar, religionens våld och fasader och moral i ett samhälle i nedåtspiral. 

GIRL WITH ALL THE GIFTS - M.R Carey
Melanie är en speciell liten flicka, full av nyfikenhet, liv och intelligens… Hon råkar också vara en zombie. Hon och en grupp klasskamrater i samma sits, så kallade “hungries” lever på en militärbas där de studeras av militärer och forskare sedan halva mänskligheten förintats av muterade cordyceps. När katastrofen slår till måste Melanie och hennes lärare Miss Justineau, tillsammans med en grupp andra, ge sig ut på en resa som får dem att ifrågasätta hur långt de är beredda att gå för att rädda världen. Om du gillade bandet mellan Joel och Ellie så är det här boken för dig. Melanie och Miss Justineaus relation är en riktigt tårdrypare och det finns en hel del andra likheter (förutom muterade larvsvampar) som kopplar till Last of Us. 

FEED - Mira Grant
2014 fann forskare en bot för både cancer och vanlig förkylning. Men på kuppen skapade de något mycket värre, ett virus som spred sig med ett enda kommando: Ät. Tjugo år senare får bloggarna Georgia och Shaun Mason fatt i sitt livs story - den mörka hemligheten bakom infektionen. De är beredda att offra sina liv för att avslöja sanningen. Feed är en berättelse om rätten till sanning och vikten av oberoende journalistik och de politiska och personliga effekterna av ett infektionsutbrott. Men den ligger ändå på den här listan så vänta dig en del zombisar. 

WHAT MOVES THE DEAD - T.S Kingfisher
I den här återberättandet av Edgar Allan Poes The Fall of the House of Usher tar sig Alex Easton till sin barndomskompis gamla gods efter att ha tagit emot ett kryptiskt meddelande om att Madeliene Usher är döende. När Easton kommer dit är godset överväxt med en mardrömslik svamp och kaninerna i området beter sig riktigt märkligt. Med hjälp av en brittisk mykolog, en amerikansk doktor och en ovanligt uttrycksfull häst måste Alex försöka rädda Madeline och hennes bror Roderick som också visar märkliga symptom. Riktigt atmosfärisk historia där svamparna får ta en hel del plats. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev