Drakar - Gettin’ chizzy with the Fizzy!

Publicerad: Fredag, 7 januari 2022

Vi har sett nog av grottor, labyrinter och fängelsehålor. Ge oss glittrande fjäll, massiva vingspann och dödliga eldkvastar! Det är dags för den andra stapeln av det klassiska rollspelet att ta rampljuset. 

Fizban’s Treasury of Dragons är ett fjälligt supplement till Dungeons & Dragons, med fokus på de ståtliga, fruktansvärda och magnifika drakarna (det är bäst att vi överöser dem med komplimanger, så att vi inte riskerar att åkalla deras vrede). Boken får titel från Fizban  the Fabulous, en avatar till drakguden Paladine/Bahamut i formen av en excentrisk gammal trollkarl (vilken trollkarl är inte excentrisk?). Han är ett välkommet ansikte för fans av Dragonlance-böckerna.

Boken tar avstamp i en episk sorgesång om den första världen, de två drakgudarna och den förlorade rubindraken Sardior. Den väver ihop myter om drakgudarna och deras avkomma i alla möjliga D&D-världar, däribland Dragonlance-världen Krynn, Toril/Forgotten Realms, Tarkir från Magic: the Gathering m.m.

För spelare finns flera nya alternativ, framförallt i form av uppdaterade regler för att spela drakoniska hjältar. Du kan numera välja mellan metalliska, kromatiska och de psioniska gem dragonborn, med nya breath weapons som kan vara användbara även uppe på högre nivåer. Därtill tillkommer några nya val av sub-klasser att spela, samt gåvor och krafter från drakarna, nya trollformler, och skatter från deras gömmor som växer sig starkare med drakens ålder.

Större delen av boken tjänar som ett bestiarium, med allehanda drakar och relaterade tingestar. Här finns smaragdfärgade drakungar, levande skattgömmor och humanoider som med mörka ritualer sammanfogat delar av drakar med sitt eget kött. För de som vill spela på episka nivåer finns flera mytiska monster, långt mäktigare än din vanliga uråldriga drake. Låt spelarna möta greatwyrms, eller avatarer av både Bahamut och Tiamat.

Det finns också en mängd behändiga tips om hur du inkorporerar dessa primala och majestätiska väsen i olika äventyr, med slumptabeller och beskrivningar av utseenden, motivationer, och lyor - det ser ut som att vi återvänder till grottorna trots allt. 

Samuel


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev