Dragonlance är tillbaka!

Publicerad: Onsdag, 14 december 2022, Skribent: Gunilla

För 40 år sedan skapades Dragonlance som kampanjvärld för Dungeons & Dragons. Världen Krynn hade en mäktig historia där drakar och gudar spelar avgörande roller, men med en spännande twist – efter en världsomspännande katastrof försvann gudarna från världen. Under Lansens krig, då många av äventyren utspelar sig, finns nästan inga riktiga gudatjänare kvar.

Bakom det magnifika världsbygget stod paret Margaret Weis och Tracy Hickman och det första äventyret, Dragons of Despair, publicerades 1984. Där ställdes rollpersoner mot illasinnade drakmän och träffade en svart drake. Samma år kom Dragons of Autumn Twilight, den första i en lång serie romaner från fantasyvärlden Krynn. Böckernas äventyrargänget hade hämtats från provspelandet i kampanjmiljön och var precis så där knasiga, lättsamma och roliga som rollspelskaraktärer kan vara. Sin tids Vox Machina, kan man säga.  Både äventyren och böckerna blev en stor succé. Romanerna översattes till svenska och var mångas första kontakt med fantasyn. De finns fortfarande i tryck och är klart läsbara. En helt ny bokserie har dessutom dragit igång i år, tack vare att världen åter är aktuell i rollspelet.

Under årens lopp publicerades flera stora kampanjer som utnyttjade Krynns dramatiska historia. Den senaste kom för femton år sedan, till tredje utgåvan av Dungeons & Dragons.

Men nu är det dags igen. DRAGONLANCE - SHADOW OF THE DRAGON QUEEN (finns också med ett alternativt omslag som vi endast säljer i butik) är en kampanj som tar fasta på det storslagna och (som titeln antyder) frossar i drakar. Handlingen utspelar sig under Lansens krig, i samma tidsperiod som de allra första äventyren och böckerna från 80-talet. Takhisis, drakarnas drottning, har återvänt till Krynn från sin exil i Avgrunden. För Dragonlance-fans är hon en gammal bekantskap. Hon identifieras ofta med drakgudinnan Tiamat i Dungeons & Dragons och är en verklig urkraft i Dragonlance-mytologin. Drottningen leder en väldig härstyrka av drakar och drakmän, förvridna skapelser formade genom en korruption av drakägg, mot de dödligas rike Solamnia.

Kampanjboken innehåller bakgrundshistoria och en tidslinje, så ingen tidigare kunskap om Krynn krävs för att spela äventyret. Eftersom Krynn har speciella kulturer ingår också regler för att skapa rollpersoner, information om religion (enstaka gudatjänare finns kvar) och samhälle.

När handlingen tar sin början har Takhisis styrkor redan intagit östra halvan av kontinenten Ansalon. Nu vänder drottningen blicken västerut, mot Solamnia, en militärt stark nationar. Ett fruktansvärt krig tar sin början.

Den som gillar storslagna strider kan kombinera rollspelskampanjen med brädspelet Dragonlance: Warriors of Krynn för att återskapa de stora slagen. Men naturligtvis finns här också ”småskaligt” rollspelande med utforskande och tillfälle att resa kors och tvärs över Ansalon.

Äventyret tar rollpersonerna från första till elfte nivån.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev