Doktorn har reinkarnerat!

Publicerad: Måndag, 9 maj 2022, Skribent: Gunilla

Efter att ha tagit skepnad av en sur gammal gubbe (Peter Capaldi) och en hurtig kvinna (Jodie Whitaker) återvänder vår vän tidsfursten till ett beprövat koncept vad gäller kropp – en man i sina bästa år.

Ncuti Gatwa är, precis som surgubben Capaldi, skotte. Inte helt oväsentligt, eftersom doktorns dialekt och ursprung alltid är något som måste kommenteras i serien. Dessutom har tidsresenärens nya kropp rötter i Rwanda, ett djärvt steg för en serie som alltid tidigare låtit huvudpersonen inkarneras i urbrittiska kärl. Gatwa är mest känd för sin roll i Netflixkomedin Sex Education, något som möjligen antyder att romantiken från säsongerna med David Tennant och Matt Smith är på väg tillbaka.

Dessutom är en gammal bekant tillbaka vid rodret för serien. Russel T Davies gav Doctor Who en nytändning med 2005 års version. Han skapade också spin off-serien Torchwood och flera andra mycket bra tv-serier, bland annat delvis självbiografiska It’s a Sin om 80-talets AIDS-epidemi i England. Men nu är han tillbaka bland lekfulla tidsresor och märkliga utomjordingar. Han är ett riktigt fan och en sf-nörd, som förstår seriens hjärta och logik. Somliga kan invända att hans avsnitt ibland inte var helt barnvänliga (väldigt ... höga ... dödstal ...) men han visste hela tiden vad han gjorde.

Höga förväntningar, med andra ord, inför 2023 års version av doktorn.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev