Destinies - spel i en mörk fantasyvärld

Publicerad: Torsdag, 24 juni 2021

Krig och svält härjar i världen. Mörka omen förutspår Dödsängelns ankomst, och med honom följer Apokalypsen. Du är en av ett fåtal utvalda vars val kommer att skaka världen. Vilket Öde väljer du, och kommer du att lyckas uppfylla det innan valet tas ur dina händer?

Destinies är ett appdrivet historieberättande brädspel för 1-3 spelare som utspelar sig i en mörk medeltid med övernaturliga inslag. Spelet går ut på att varje spelare försöker att uppfylla ett av sina Öden innan någon annan spelare hinner uppfylla sitt. För att göra det behöver du utforska landet omkring dig, prata med invånarna, samla på dig föremål, försöka lugna vargen så att den inte äter upp dig, slåss mot den när det misslyckas, och övervinna allsköns andra utmaningar. Allt du gör påverkar världen omkring dig, om du stjäl och blir påkommen kan folk lita på dig mindre, om du övertalar banditerna att lämna byborna ifred kan de bli mer hjälpsamma mot dig och liknande (dessa är fiktiva exempel för att undvika spoilers).

Historierna som berättas är mörka, stämningsfulla och mycket välskrivna, och det är lätt att leva sig in i världen och sin karaktär. Valen man gör är intressanta och ibland moraliskt svåra, och de kan ha konsekvenser som kan dyka upp långt senare i spelet. Det kommer med fem scenarier, ett fristående och fyra som är bygger på varandra och bildar en sammanhängande berättelse. Jag vill väldigt gärna berätta mer men jag kan tyvärr inte utan att förstöra spelupplevelsen.

Det är relativt få regler att förhålla sig till, och de som finns är lätta att lära sig. Din karaktär har tre färdigheter, intelligens, smidighet och styrka, och när du stöter på en utmaning är det oftast en av dessa som avgör utkomsten. Färdighetssystemet är tärningsbaserat och riktigt smart. Varje färdighet har fyra punkter på sig där varje punkt representerar ett värde du måste slå över för att lyckas, och ju fler punkter man uppnår desto bättre blir resultatet. Under spelets gång får du tillfälle att bättra på sina färdigheter, det görs genom att man flyttar en eller flera valfria punkter nedåt. Valet man har då är: Vill man göra så att man alltid lyckas lite halvdant eller vill man göra det lättare att lyckas jättebra? Det är en riktigt intressant mekanik som jag gillar skarpt. Speltid ca 2 timmar, rekommenderas från 14 år.

För att spela spelet krävs det en app, vilket innebär att man behöver en smartphone, surfplatta eller en dator med en webbkamera. Appen har hand om världen i spelet, vad som händer däri och fungerar ungefär som en historieberättare eller en spelledare i ett rollspel. Mitt intryck av den är att den är mycket smidig och intuitiv och den förstärker spelupplevelsen utan att vara inkräktande. Det är utan tvekan den bästa appen jag har upplevt i ett brädspel.

Destinies är ett av de mest stämningsfulla spelen jag har spelat på länge och jag rekommenderar det varmt. 8/10.

Kalle


Kommentarer

Nyhetsbrev