Delta Science Fiction

Publicerad: Torsdag, 9 mars 2023, Skribent: Linda

För alla som läste science fiction på sjuttio- till nittiotalet är Delta förlags gula omslag som en pavlovs klocka. Ens fantastikkörtlar börjar helt enkelt salivera. Förlaget är både jättekänt i vissa kretsar, men i övrigt en doldis i kultursverige. Eldsjälen Jörgen Jörälv, som tidigare skrivit om Jules Verne-magasinet och sammanställt en blogg med alla Deltas utgivna titlar, har skrivit en biografi över förlaget, som kommer ut i maj. Du kan redan nu förbeställa denna klassiskt gula bok. Vi passade på att fråga honom lite om arbetet med Delta science fiction - historik och bibliografi.

Hej! Berätta lite mer om vem du är, och vad du har för relation till Delta förlag!

Jag heter Jörgen Jörälv. Jobbar till vardags som grafisk formgivare, skriver och ritar serier och barnböcker (senast Alla dör, Epix förlag 2020) när tiden räcker till. 

Jag var väl i tioårsåldern när jag förlorade mig i science fiction-genren på biblioteket där jag bodde. Särskilt fastnade jag för de där gula böckerna som det stod Delta Science Fiction på. I antologiserien Det hände i morgon kunde man läsa att novellerna var hämtade ur en tidning som hette Jules Verne-magasinet och den började jag prenumerera på. När jag fick tillfälle och veckopengen räckte beställde jag också böcker direkt från Delta förlag. Det blev med tiden rätt många böcker i hyllan …

Sf-läsandet har fortsatt. Visst läser jag samtida litteratur också. Men allt som oftast tycker jag mig känna igen historien eller temat. Eller kanske det bara är någon liten detalj som får mig att minnas en bok eller en novell som jag läst i tonåren. Och så hamnar den på tur i läshögen. Ofta är det en bok från Delta förlag.

Hur har arbetet med den här boken sett ut?

Egentligen hade jag hoppats att redaktören för Delta, Sam J. Lundwall, själv skulle sammanställa sin förlagshistoria. Men redan 2002 kunde man ana att så inte skulle bli fallet. I Jules Verne-magasinet skrev han att han förstört såväl Deltas som sitt eget privata arkiv, detta för att eliminera all eventuell framtida forskning. Jag hade kontakt med honom via Facebook i samband med att jag skrev min bibliografi över Jules Verne-magasinet. Han var mycket glad över bibliografin men förklarade samtidigt i ett inlägg att ”Åren med Delta och JVM är en tid som jag inte vill kommentera. Tack för att ni respekterar detta.”

Vilket jag gjort. Istället har jag försökt att pussla ihop en förlagskronologi med hjälp av gamla artiklar, notiser, nyhetsbrev, självbiografiska texter och annat material ur press och fanzines. Jag har intervjuat ett flertal insatta, såväl personligen som via e-post, men tyvärr inte Sam J. Lundwall. Jag hoppas att det stoff jag samlat in och bearbetat varit korrekt och att jag med denna bok inte far med alltför mycket osanning. 

Lundwall har satt outplånliga avtryck inom den svenska sf-kulturen, men hans gärning har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Förhoppningsvis kan denna bok råda åtminstone någon bot på detta. Men jag hoppas fortfarande att Lundwall själv en gång ska sammanställa sin förlagshistoria.

Det gör vi också! Tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor! Och för de som är intresserade av att hitta Deltas böcker kan vi tipsa om Stockholms science fiction-antikvariat. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev