De kom till Tellus

Publicerad: Onsdag, 11 augusti 2021, Skribent: Lina

Cinemateket i Stockholm är tillbaka! Temat för hösten 2021 är minnet och 53 av filmerna i programmet går under temat minne, vilket självklart innebär att det är en hel del SF i programmet. De uppenbara kultklassikerna är med, som till exempel Total Recall, Ghost in the Shell och Blade Runner.

Ett annat tema är programserien ”De kom till Tellus”. 2018 visade Cinemateket under rubriken ”Till oändligheten” filmer om människor som reser ut i rymden. Nu visar de filmer om när utomjordingar kommer till oss. Science Fiction Bokhandeln fick äran att vara med att välja ut filmer till serien. I slutändan var det dock Cinematkets följare på Facebook som beslutade om vilka filmer de vill se.

Filmer om hur utomjordingar kommer till jorden kom relativt sent i filmhistorien. I början var det vi som åkte till dem, men på 50-talet kom de igång och sedan dess har vi i vågor fått invasionsfilmer i alla kategorier, skräck, komedi (som ibland kanske skulle vara skräck), action och drama.

Även bland filmerna i ”De kom till Tellus” finns de uppenbara kultklassikerna med, men lite särskilt push vill vi ge ”Varning från rymden”, en japansk film från 1956 när sjöstjärnor invaderar Tokyo, men inte för att förgöra utan för att varna. Och har ni inte sett ”Rovdjuret” på stor duk är det på tiden.

Den första filmen i serien är ”Rymdinvasion i Lappland” och den filmen kommer jag, Lina, att inviga. Den visas nu på fredag den 13 (vilket borde innebära att jag presenterar en skräckserie), Filmhuset – Bio Victor, kl 18:00. Det blir ett kort samtal om att kurera sitt filmintresse i norraste norrland, invasionsfilmer i allmänhet och ”Rymdinvasion i Lappland” i synnerhet.

Utöver alla invasionsfilmer jag vill se så kommer jag på inga villkor missa ”The Friedmans” (en mycket bra dokumentär), ”Studie i Brott” (enligt mig den näst bästa Hitchcockfilmen), ”Labyrinth” (för jag har av någon anledning aldrig sett den på bio) och ”Memento” (för att den är så absurt bra).

Så se till att kolla programmet på Cinematekets hemsida. Det lär inte vara svårt för någon att hitta minst fem-tio filmer ni absolut borde se på bio. Eller borde se på bio igen.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev