De grekiska myterna

Publicerad: Tisdag, 28 april 2020, Skribent: Sofia

Kirke av Madeline Miller

Kirke är trollkvinnan som förvandlade Odysseus besättning till svin berättar Odyséen. Den här berättelsen tar avstamp i grekisk mytologi men återberättar dem med ett befriande modernt perspektiv utifrån Kirkes egna erfarenheter.  Det här är en engagerande skröna som ger insikter kring en mängd gudar och hjältar ur den grekiska mytologin – vi får möta Prometheus, Skylla, Athena, Daidalos, Minotauren, Ariadne, Jason och Medea likväl som Odysseus, Penelope och Telemachos. Madeline Miller har studerat och kan sitt mytologiska källmaterial utan och innan och lyckas mycket väl med att foga samman de olika berättelserna kring Kirkegestalten till ett övertygande porträtt av en ovanlig men också en ovanligt sympatisk häxa.

Flickornas tystnad av Pat Barker

Där Iliaden berättar om männen som stupade vid belägringen av Troja, vill Barker istället gestalta hur deras mödrar minns dem, hur de var som barn och den sorg de lämnar efter sig. Här styr hustrurnas och mödrarnas perspektiv, de som förbinder de skadade och tvättar liken, de som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn. Flickornas tystnad ger röst åt krigets och tillvarons alla tysta kvinnor. Det är både en kärleksroman och en hjältedikt där Akilles är ett ensamt barn som förlorat sin mor och aldrig slutar söka efter henne. Flickornas tystnad är en bok att sträcklästa.

The Just City av Jo Walton

Platons Staten är en filosofisk text som undersöker hur det utopiska, idealiska, rättrådiga samhället skulle kunna utformas, som modell för den utopiska, idealiska, rättrådiga människan. Genom tidsåldrarna har många undrat vad som skulle hända om idén förverkligades. Några har till och med bett till Pallas Athena att det måtte komma till stånd - och nu har hon, visdomens gudinna, bestämt sig för ett experiment.

Alla de som bett till henne om Staten hämtar hon från alla deras olika länder och tider, och samlar dem på ön Kallisti - Santorini innan vulkanutbrottet som sänkte halva ön i havet. Även känt som Atlantis. Där ska de bli lärare för barn som i sin eller nästa generation ska uppnå idealet: kungar som är filosofer. Barnen ska vara tio år gamla, 10 800 stycken, som Platon föreskriver. De förs till ön och börjar utbildas av lärarna enligt Platons regler, med målet att de alla ska bli sina bästa, mest fulländade jag. Problemet med att omsätta en utopisk idé i verkligheten stavas: människor.

Mythos av Stephen Fry

Ingen älskar och hatar, åtrår och bedrar, så fräckt och så storslaget som de grekiska gudarna. Och få kan levandegöra deras äventyr så skickligt som Stephen Fry. Med sin häpnadsväckande kunskap om den klassiska litteraturen, och med en värme och träffsäkerhet som gjort honom till en av Englands mest folkkära komiker, berättar Fry vad som faktiskt hände, när det begav sig, i de odödliga grekiska gudarnas kretsar. Sagorna om Atenas födelse ur Zeus huvud, Persefones vandring i dödsriket, Eros och Psyches svindlande kärlekshistoria - här blir de högrelevanta och fullkomligt mänskliga, även för oss dödliga.

Lavinia av Ursula K Le Guin

Aeneas andra fru Lavinia spelar en mycket liten roll i Vergilius Aeneiden. Hennes hår omsveps av spöklik eld, som ett förebud för det stundande kriget. Här får Lavinia spela huvudrollen. Hon är dotter till kung Latinus och hans galna drottning Amata. Lavinia håller på att bli bortgift med rutulernas kung Turnus, men ges istället som maka till Aeneas som nyss har anlänt från Troja. Som svar på det förklarar Turnus krig.


Kommentarer

Nyhetsbrev