Critical Role - den tecknade serien

Publicerad: Tisdag, 15 oktober 2019, Skribent: Daniel

Rollspel har blivit ett fenomen igen.

Vi såg en nostalgisk boom för rollspel här i landet för ett par år sedan, med böckerna om den svenska rollspelshistorien och förlaget Äventyrsspels utgivningskatalog. Sedan dess har gamla godingar som Drakar och Demoner, och Kult, återkommit i nyversion - men även utländska titlar som Vampire the Masquerade och Warhammer Fantasy Roleplay.

Störst av alla är ändå Dungeons & Dragons. Det har aldrig varit ett smalt spel, men ordentlig nyvind i seglen började det kanske på allvar få med skildringen av hur 80-talsungarna i Stranger Things satt nere i sin källare och bekämpade Demogorgon. Ungefär i samma veva hade Game of Thrones slagit igenom hos den breda publiken. Fantasy var inte längre ett särskilt konstigt fenomen. Den riktigt stora publiken hittade förmodligen till D&D via strömmade spelmöten på Twitch och Youtube - särskilt kanalen Critical Role.

Matt Mercer och hans röstskådiskompisar levererade inte bara en nördig föreställning för de redan insatta, utan såg själva ut att ha genuint roligt! Som alla fans säkert vet så började de spela privat, som en kul grej, men gillade det så mycket att de fortsatte vidare och så småningom plockades upp av Geek & Sundry. Nu för tiden står de på egna ben.

Det fina med Critical Role är nog inte bara att de spelar rollspel. Eller ens att de är professionella nog att kunna köra bra och avslappnat inför kameror och miljonpublik. Utan just att det blir så himla roligt att följa dem - samtidigt insupa regeldetaljer och narrativ, men också att följa dem som människor. Det är en väldigt sympatisk grupp!

Om du ens läser det här känner du säkert till att första säsongen av omkring fyratimmarslånga avsnitt handlar om rollpersonerna i äventyrargruppen Vox Machina - den kampanj gänget bakom Critical Role tog med sig hemifrån. I dag släpps första albumet med den tecknade serien om gruppens bakgrund, Critical Role Vox Machina: Origins Volume 1. Mercer har förstås varit med och författat.

Trevlig och läsvärd förhistoria till en väldigt medryckande långföljetong om D&D. Is it Thursday yet?


Kommentarer

Nyhetsbrev