Crisis on Infinite Earths

Publicerad: Måndag, 9 december 2019, Skribent: Tobias

Crossover-serien Crisis on Infinite Earths har börjat sändas i USA. Undrar du hur allt började? Tobias berättar historien om Infinite Earths.

Året var 1986. DC Comics hade 50 år av serier i ryggen, med allt vad det innebar: flera versioner av samma hjälte, åtminstone två olika universum, en Superman som inte bara kunde stoppa ett tåg utan flytta hela planeter. Författaren Marv Wolfman tyckte med all rätt att det var svårt för läsarna att hänga med och svårt för författare att skriva nya, relevanta historier. Så de rev allt och började om.

En våg av antimateria sveper genom multiversum och raderar planet efter planet, verklighet efter verklighet. Varelsen känd som The Monitor rekryterar superhjältar från olika dimensioner för att möta hotet, men kriget går dåligt och till slut finns bara fem parallella versioner av vår planet kvar, dolda i ett skyddande limbo mellan materiella och antimateriella universa. Den sista striden för att rädda vad som räddas kan inleds när både hjältar och skurkar reser tillbaka till tidens början för att stoppa katastrofen innan den startar – eller hindra själva Multiversum från att skapas!

Crisis on Infinite Earths var en stor succé för DC och byggde om själva grundvalarna för hur de skulle komma att berätta sina historier det kommande decenniet. När DC bara hade en värld och en verklighet att leka med blev allt mer sammanhängande. Många superhjältar försvann, många fick se sina historier (och krafter) starta på nytt. Allt detta lade grunden för de versioner av Superman, Wonder Woman, The Flash och Batman som vi ser idag.

Det var först med serien Infinite Crisis från 2005 som DC återintroducerade ett multiversum, och parallella versioner av olika hjältar åter blev "aktiva" i den huvudsakliga kontinuiteten.

Den tredje delen i Crisis-trilogin, Final Crisis, handlar om ytterligare ett försök av onda krafter att förinta allt som finns. Den kan sägas utgöra slutet på DCs decennier långa omstart av de mest kända karaktärerna.

2011 såg vi så slutligen resultatet av allt detta: serien Flashpoint, som i sin tur ledde in i DC:s gigantiska nylanseringsprojekt The New 52, där Batman, Superman och alla de andra träffas för första gången, utan minne av vad som hänt tidigare. Det är som om de aldrig hade funnits. Men hur gick det till? Här berättas några av de, i mitt tycke, bästa historierna om främst Batman och The Flash, och DC Comics satte återigen grunden för åratal av tätt spunna berättelser om världens främsta superhjältar.

I anslutning till att Crisis on Infinite Earths börjar sändas har vi samlat några relevanta seriealbum och sett till att de ha ett bra pris:


Kommentarer

Nyhetsbrev