Boktips! The Grace Year

Publicerad: Onsdag, 2 oktober 2019, Skribent: Alva

The Grace Year

Efter bara några sidor in i The Grace Year av Kim Liggett kunde jag konstatera att boken är som en klockren blandning av The Handmaids Tale och The Hunger Games. Ett framtida samhälle där kvinnor förtrycks mer än idag och är del i ett hårt kontrollerat system för att utnyttjas, kontrolleras och ställas mot varandra. Det är definitivt en YA-roman med klassiska inslag av romanser och coming-of-age-känsla, samtidigt som den har delar av sylvass kritik mot strukturer både i samhället och relationellt. 

Berättelsen följer sextonåriga Tierney James, som just uppnått åldern då det är dags för hennes så kallade ”grace year”, då alla sextonåriga flickor skickas ut i ett avspärrat område i skogen (som i Hungerspelen) där de måste överleva ett brutalt och blodigt år där de inte bara ställs mot faror i skogen, brutala vakter och kidnappare utan även konflikter och hierarkier mellan varandra som ofta urartar i blodiga strider. Anledningen till detta är att det sägs att alla flickor besitter en kraft att lura och förföra vuxna män, en sorts magi som ses som ett hot och därför måste göras av med i skogen under ett år, så de kan återvända efter ett år renade och redo att giftas bort. 

Det är en mörk, dystopisk och skrämmande roman men som även har ljusare glimtar av kärlek, kvinnlig vänskap och en oerhört vacker och realistisk skildring av hur det är att vara en ung sextonårig flicka i ett hårt samhälle fyllt av patriarkala strukturer och förtryck. Det är lätt att relatera även om samhället i The Grace Year är annorlunda än vårt på många sätt. 

På många sätt är det en feministisk roman, som drar patriarkala strukturer till sin spets för att ge läsaren en tankeställning om hur saker skulle kunna vara om vi inte ser till att ändra oss nu. Den skildrar strukturer och förtryck på ett väldigt tänkvärt och skarpt sätt. Däremot måste jag säga att den inte är särskilt nyskapande på det planet, den har egentligen inget som The Handmaids Tale inte har (som skrevs 1985) och jag tycker den feministiska diskussionen egentligen har nått längre än 1900-talets liberalfeminism. Jag önskar vi kunde se mer av queerfeminism och postkolonial feminism i dagens YA och SF litteratur. Men så kan vi också ta med i beräkningen att Liggett är från USA och att feminismen där ser oerhört annorlunda ut än här i Sverige. 

Sammanfattningsvis är The Grace Year en spännande, tankeväckande och underhållande roman som skildrar ett dystopiskt patriarkalt samhälle på ett skarpt sätt. Den har oerhört vackra beskrivningar av hur det är att vara en ung kvinna, komplexa och svåra relationer, kärlek och förtryck. Letar du efter en bok att slukas upp av och som väcker känslor på djupet har du hittat helt rätt! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev