Boktips för anglofiler och litteraturälskare

Publicerad: Måndag, 20 januari 2020, Skribent: David

Det är ofta spännande med en debutant, och H. G. Parry är inget undantag. Hennes första roman The Unlikely Escape of Uriah Heep har precis hittat till våra hyllor, och min fru som är en van läsare av klassisk brittisk litteratur slängde sig över förhandsexemplaret vi fick skickat oss av förlaget.

Det hela utspelar sig i Wellington, Nya Zeeland, som av en händelse även är författarens hemort. Rob, berättarjaget, har en bror som är en framkallare och kan läsa fram litterära figurer, som Sherlock Holmes, ur sina böcker. Historien börjar med att brorsan ringer Rob mitt i natten och säger att Uriah Heep, antagonisten i Dickens gamla roman David Copperfield, lyckats rymma och att han måste få hjälp av Rob att fånga in Uriah igen. Det visar sig att herr Heep inte rymde utan snarare flydde, då något hemskt verkar vara i görningen.

Det här är en bok för läsare som hunnit plöja igenom en del klassiska verk, främst brittiska, då det ger ett mervärde om du har åtminstone ett hum om vilka bl.a. Mr Darcy, The White Witch, Dorian Grey och Heathcliff är, och varför det är roligt att de bor tillsammans på samma påhittade viktorianska gata. Hela premissen, att lillbrorsans framlästa figurer lever och bor i Nya Zeeland, är rolig. Hotet som Uriah Heep antyder i bokens början är också spännande. En lyckad debutroman som vi gärna tipsar andra bokslukare om - i synnerhet de som kan sin Dickens.

/David


Kommentarer

Nyhetsbrev