Boktips!

Publicerad: Tisdag, 8 oktober 2019, Skribent: Erica

Det händer, ibland, att de svarta vågorna som omger Elendhaven spottar ur sig Saker. Saker så hemska att havet – som i århundraden varit så förgiftat av magi att det kan smälta hud och förvrida sinnen om man inte är försiktig – inte vill behålla dem.

En av dessa Saker tar sig namnet Johann.

The Monster of Elendhaven är en mörk hbtq-kärlekssaga om hämnd och magi, en blandning av gotisk fantasy och romantisk skräck (tänk i stil med Poppy Z. Brite), humoristisk, brutal, välskriven och lyrisk (men som här och var bryts av på ett effektfullt sätt med ett grövre språkbruk).
Berättelsen som Jennifer Giesbrecht vävt ihop är mörk och deprimerande och fullständigt uppslukande,  mycket tack vare en originell idé men också tack vare kontrasten som utgörs av Giesbrecht språk kontra handlingen:

”Monster was the best, his favorite word.

The first half was a kiss, the second a hiss.

He repeated it to himself again and again:

'Monster Johann. Monster, Monster, Monster.'"

En dag slog Johann upp ögonen och fann sig i Elendhavens smutsiga hamn. Han hade ännu inte tagit sig namnet Johann, nej, det är en berättelse i sig; han var ännu en Sak utan namn, utan minnen och utan syfte men med en väldigt speciell talang och en fallenhet för utövandet av våld.
Det skulle dröja innan han tog sig sitt namn, och mycket elände skulle hinna forma honom innan hans väg kom att korsas med Florian Leickenbloom.

I en stad där magi sedan länge skytts och där de som utövat den föraktas och fruktas har Florian länge lyckats maskera vad han är. Men när Johann en dag bestämmer sig för att råna Florian är det – på mer än ett sätt - som att en saknad pusselbit faller på plats och saker förändras, och snart kommer de mest diaboliska planer att sättas i verket...

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev