Boknyheter

Publicerad: Onsdag, 19 april 2023, Skribent: Annie

THE CATS WE MEET ALONG THE WAY - Nadia Mikail

Vi är i Malaysia de sista månaderna innan jorden går under. Sjuttonåriga Aisha har inte sett sin syster June på två år och nu när jorden snart ska gå under bestämmer sig Aisha och hennes mor att ge sig ut på en resa i en vilt utsmyckad skåpbil för att hitta June och försöka laga relationen. Tillsammans med Aishas pojkvän och hans föräldrar och den herrelösa katten Fleabag genom en värld som rör sig mot sin undergång. Gullig och tidvis tung om relationer, familjeband och familj. Egentligen rör det sig bara om en katt i berättelsen, men det är en riktigt bra katt. Känns som en viktig disclaimer för vår publik.

 

LET’S PLAY MURDER - Kesia Lupo 

Efter förfärliga nyheter på lillebroderns sjukhus vaknar Veronica i ett snöigt landskap, tillsammans med fyra andra lika desorienterade människor. De befinner sig i The Game, ett virtuellt, ofrivilligt dark web spel som man transporteras till genom påskägg i andra spel och som lovar ett enormt pris till den som löser mysteriet. Snart hittar de ett enormt hus och en död kropp och får instruktioner att prata med så många NPCs som möjligt och lista ut vem mördaren är och vad det finns för motiv. De kan inte lämna spelet och kan inte välja att inte spela så de fem udda människorna måste lära sig samarbeta för att lösa mysteriet. När spelet börjar lagga och en av deltagarna dör förstår Veronica att något är fel. Men det är ju bara ett spel, så det kan ju inte vara någon fara? VR-baserat mordmysterium med naggande skräckstämning och Ready Player One-vibbar. 

 

A HUNGER OF THORNS - Lili Wilkinson 

Maude har inte på långa vägar haft ett perfekt liv en hennes barndom var väldigt fin, spenderad med den bästa vännen Odette, magi och berättelser. Nuförtiden är magi ofarlig och säljs i snabbköp, men i jakten på mäktigare magi försvinner Odette. Trots att alla säger att hon är död är Maude fast besluten att hitta Odette och hon har en gnagande misstanke att det har något att göra med den övergivna reaktorn i den magiska skogen. Däremot verkar folk ha ha glömt bort att den finns och med det har även alla minnen om vad som kan ha befunnit sig i reaktorn försvunnit. En magisk, sagovibbig bok om självförverkligande, vänskap, kärlek och berättelsers makt.

 

LOKI’S RING - Stina Leich

Gita Chithra är kapten på The Tempest och när hon får ett nödrop från Ri, en AI som Rita uppfostrade, styr hon snabbt kosan ditåt. Hon hamnar i Loki’s Ring, en värld skapad av utomjordingar där Ri är fast. Ri berättar att alla i området har blivit smittade av en dödlig smitta, och när Gita börjar undersöka förstår hon att de inte bara är strandade och utsatta för smittan finns även ett större hot där ute. I desperation kontaktar hon en gammal vän om hon vill att allt som hon håller kärt ska överleva. Queer space opera med ett riktigt spännande AI-koncept. 

 

EYES GUTS THROAT BONES - Moira Fowley 

Vad kommer världens slut se ut som? Den här riktigt snygga samlingen kortberättelser om katastrof och slut på olika sätt utforskar teman som queer identitet och är riktigt skräckinjagande på det där riktigt nära sättet som kryper under huden. En intimt poetisk, sappfisk skräck med mycket kropp.
 

BRAKING DAY - Adam Oyebanji 

Ombord Archimedes, ett tregenerationsskepp på väg från jorden till Tau Ceti, ser den unga besättningsmannen Ravi McLeod något omöjligt när de börjar närma sig sin slutdestination - en kvinna som svävar utanför skeppet utan utrustning. Han behöver få svar men han ligger lågt på skeppets hierarki då han är en av de få som har lyckats klättra på den sociala stegen så han komer stöta på motstånd hur han är bär sig åt. Han tar sin kusin till hjälp, den genialiska hackaren Boz, för att navigera politik och klasskillnader. Samtidigt finns det rädslor i besättningen, både för huruvida de verkligen ska ta sig an en ny planet och för AIn som de flydde jorden för. 

Riktigt stark YA-debut från Oyebanji med generationsskepp, klass, hive minds och mysterium. 

 

LORDS OF UNCREATION - Adrian Tchaikovsky 

Den prisbelönta serien The Final Architecture tog världen med storm och nu är den sista boken på våra nyhetshyllor. Nu kan jag inte avslöja något, men tro mig när jag säger att Tchaikovsky vet hur man sätter spiken i kistan. För er som blir sugna på att läsa en riktigt mäktig rymdopera om en grupp människor som slåss mot de mystiska Arkitekterna, en grupp som förstör befolkade planeter bör ni börja med Shards of Earth ; det är väl värt det! 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev