Bokmässan går av stapeln

Publicerad: Fredag, 23 september 2022, Skribent: Gabi

Nu är det bokmässa igen! Vi har längtat i en halv evighet känns det och humöret är verkligen på topp bland författare, besökare och montrar på Svenska mässan i Göteborg.

Vi har lyssnat och lärt på det spännande seminariet med författarna Nnedi Okorafor (Nigeria/USA), Lauren Beukes (Sydafrika/UK), antropologen Patience Mususa och Nordiska Afrikainstitutets direktör Therése Sjömander Magnusson. De pratade om Africanfuturism, framtider och nutider ur ett afrikanskt perspektiv, berättelsers kraft och hur stor roll myter och andlighet spelar i våra liv. Tycker du det låter spännande, kolla in Bokmässan Play, för hela samtalet filmades. 

Minnesvärda ögonblick från montern är dels när vi var i full fart att hänga upp Star Wars-konstnären, speldesignern och grafikern Anton Granderts numrerade konsttryck (säljs EXKLUSIVT på mässan och i Göteborgsbutiken i samband med signering denna helg, passa på!) och fans i tre generation börjar diskutera de fina bilderna och fråga vem konstnären är. Glada miner när han presenterar sig och kan berätta om sitt arbete på The Mandalorian. 

Minnesvärd monter-signering är också Liv Strömqvist. Hon hade ett packat scensamtal på Serie- och fantastikscenen, såpass att publiken inte fick plats i stolarna utan trängdes i alla gångar och sedan strömmade till för signering. Vidare trevliga samtal vi lyckades höra var Åsa Ekström och hennes översättare My Bergström som diskuterade att leva och verka i Japan, och Johan Egerkrans som pratade (såklart) om DRAKAR! Han signerade också många Drakar och vi fick en smygtitt på Mio, min mio i praktutgåva. Kommer i oktober i bokhandel nära dig!

Annars har vi hittat det charmiga Pannkakscaféet i hörnet på mässan (väl godkänt!) och passat på att köpa sånt där vi inte brukar ha i butiken - Till Lindemans diktsamling Stilla Nätter från Vertigo Förlags monter, efter att ha trillat in på ett av hans scensamtal Dick Harrisons Tusen år i Uppåkra och en eller annan kokbok. Det är kul att strosa runt och återvända till montern, där vi har en ny författare i stort sett varje timme under lördag och söndag. 

Missa inte Anton Granderts signering vid 12 på lördag om du är Star Wars fan och Instagramkända konstnären Feefal vid 14. Och är du morgonpigg med smak på ny svensk fantastik? Då har vi debutanterna Theo Gabay och Susanne Björnberg! Söndag är också späckad, med flera framträdande nordiska kvinnor på fantasyscenen: Norska Siri Pettersen, finska Maria Turtschaninoff och från Sverige Emma Frey-Skött & Madeleine Bäck och Lovisa Wistrand.

VI SES PÅ BOKMÄSSAN!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev