Black History Month

Publicerad: Onsdag, 15 februari 2023, Skribent: Liv och Johannes

Under februari infaller Black History Month - ett initiativ som startade 1926. Dess mål är att uppmärksamma historiska personer, kulturgärningar och händelser som härrör från den afrikanska diasporan. Svarta författare, musiker och aktivister lyfts på olika sätt världen över och vi har med inspiration av detta tagit fram boktips från våra hyllor.

NO GODS, NO MONSTERS av Cadwell Turnbull
Platsen är Boston. Här får du som läsare möta Laina - vars bror blivit offer för en polisskjutning. Det visar sig snart att den vardagliga polisbrutaliteten bara är det första lagret i ett mycket mer komplext narrativ. Myternas monster finns på riktigt, och de vill komma ut ur skuggorna och finna acceptans och trygghet i människornas värld. Detta är en nagelbitande historia om makt, mysterier, människor och monster.

THE UNBROKEN av C.L. Clark
The Unbroken är första delen i C.L. Clarks fantasytrilogin Magic of the Lost. Här får du följa Touraine, en före detta barnsoldat som skickas tillbaka till det hemlandet hon en gång stals från som barn. Uppdraget är att delta i armen och kämpa för att slå tillbaka en pågående revolution. Väl där slits hon mellan olika lojaliteter - mellan imperiet hon svurit trohet till och sitt eget folk. Politiskt driven fantasy med magi, queer romans och maktspel.

SORROWLAND av Rivers Solomon
Detta är berättelsen om Vern. Som gravid i sjunde månaden lyckas hon fly från en religiös kult och från ett destruktivt äktenskapet med dess ledare. Hon besitter dock fruktansvärda krafter, som kommer fram när hon och hennes barn jagas av familjen hon lämnat bakom sig. Vern tvingas konfrontera Amerikas våldsamma förflutna medan hon försöker skapa en trygg framtid för sina barn.

WHERE IT RAINS IN COLOR av Denise Crittendon
Författaren Denise Crittendon bjuder på färgsprakande afrofuturism. På planeten Swazembi lever ättlingarna till den västafrikanska stam som koloniserat planeten och gjort den till ett utopiskt semesterparadis, galaxens starkt skinande mittpunkt. Lileala, som utsetts till Rare Indigo – "skönhet bland skönheter" – råkar ut för en underlig sjukdom som skadar hennes yttre. Men i sökandet efter ett botemedel vaknar nya krafter inom Lileala. Hennes liv kommer aldrig bli detsamma – och inte galaxen heller...

GOLIATH av Tochi Onyebuchi
Som läsare förs du till 2050-talet. Jorden är en kannibaliserad och döende planet som börjat tömmas på människor. De rikaste personerna har redan lämnat Tellus för att kolonisera andra planeter. De mindre bemedlade, de som blir kvar, får försöka skapa en dräglig existens i en hopplös tillvaro. Här får du följa olika människor, både i rymdkolonierna och på jorden, i en berättelse om klass och gentrifiering. Boken finns som signerad utgåva – klicka HÄR för att beställa ditt eget exemplar.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev