Bästa samarbetsspelen

Publicerad: Onsdag, 3 mars 2021, Skribent: Johannes

Intresset för samarbetsspel blir allt större och utbudet av välgjorda speltitlar i denna genre fortsätter att växa för varje år. Enligt flera experter är anledningarna till att så många uppskattar denna typ av spel är att de hjälper till att bygga relationer mellan deltagarna, men om dessa relationer till sin tur är bra eller dåliga hänger oftast samman med resultatet på brädet. Men vare sig du vill rädda välden från kalla krigets fasor, kasta dig ute i rymden och lösa svåra uppdrag eller lösa mysterium på Londons dammiga gator så finns det ett spel för dig. Idag delar vi med oss av sex starka tips på temat samarbetsspel!

Gloomhaven - Jaws of the Lion
Få brädspel har varit så efterlängtade bland fantasyspelare som Gloomhaven: Jaws of the Lion. Det är en mycket välgjord, medryckande och fristående expansion till det kritikerrosade samarbetsspelet Gloomhaven. Spelutvecklarna har beskrivit detta spel som en förenklad version av dess föregångare och målet var att behålla spelupplevelsen från Gloomhaven, men samtidigt skapa en mer snabbspelad spelupplevelse. Resultatet? Vi kan inte säga annat än att det lyckades mycket väl! Vi vågar till och med skriva att vare sig du är en erfaren Gloomhaven-spelaren eller om du aldrig tidigare provat denna spelserie så kommer du (med mycket hög sannolikhet) älska detta spel.

Detta samarbetsspel kan bäst beskrivas som en prequel då storyn i detta spel utspelar sig innan händelserna i Gloomhaven. Tillsammans med dina medspelare blir du en del av Jaws of the Lion, en grupp stolta krigare där var och en utav er bidrar med sina unika egenskaper. Det som börjar med en försvunnen smed leder er snart ut på ett äventyr som ni sent kommer att glömma. 

Jaws of the Lion kommer fullastad med en helt ny och välgjord kampanj bestående av 25 scenarier. Detta gör att kampanjen är märkbart kortare än det i Gloomhaven, men detta är ganska skönt om en vill ta sig an en något snabbare spelomgång och det ger en valmöjlighet för dig som spelare. Här finner du även 16 monstertyper (inklusive sju helt nya standardmonster och tre nya bossar) och fyra nya karaktärer som alla går att användas i det ursprungliga Gloomhaven-spelet. Spelet behåller nästan alla de element du som spelare kan förvänta dig. För att underlätta spelupplevelsen har organiseringen av kartorna tagits bort, och istället utspelare sig scenariona direkt på själva scenarioboken. Något som fungerar väldigt bra. Spelet är gjort för 1–4 spelare och rekommenderas från 14 år. De olika scenarierna har olika speltid och sträcker sig mellan 30 – 120 minuter.  Regler och spel på engelska. Rekommenderas varmt!
 

The Crew: The Quest for Planet Nine
Är rymdutmaningar din grej? Du bör du kolla närmare på spelet The Crew: The Quest for Planet Nine. Detta kortbaserade spel släpptes 2020 och titeln tog bla. hem det ärofyllda spelpriset Kennerspiel des Jahres under förra årets prisutdelning. Detta är ett prisvärt spel med högt omspelsvärde.

Du och dina medspelare tar er an rollerna som astronauter på ett nervkittlande, men osäkert, rymdäventyr. Tillsammans måste ni klara av utmaningar som syrebrist och motorproblem. För att tackla rymdens alla faror måste ni kommunicera, men i rymden kan detta vara svårare än väntat. Spelet kommer med närmare 50 utmaningar och självklart ökar svårighetsgraden med varje runda. För att klara respektive utmaning måste samtliga spelare nå målet. Om en person misslyckas förlorar hela laget. Med andra ord, spänn fast säkerhetsbältet och gör dig redo för en resa ut i rymden. Spelet är gjort för 3–5 spelare och rekommenderas från 10 år. Speltid ca. 20 minuter. Spel och regler på engelska.

Pandemic Legacy Season 0
Pandemic Legacy Season 0 är den senaste titeln i den mycket uppskattade spelserien Pandemic Legacy. Spelet släpptes under mitten av 2020 och är designat som en prequel till seriens två tidigare titlar, Pandemic Legacy Season 1 och Pandemic Legacy Season 2. Det kan dock självklart spelas helt fristående och du behöver inte ha spelat de tidigare titlar för att sätta tänderna i detta nya speläventyr.

Året är 1962 och det kalla kriget hota i fjärran. Ett nytt dödligt biovapen, även kallat "Project MEDUSA", har utvecklats av sovjetunionen. Vapnet sägs vara så kraftfullt att det kan jämna länder, och till och med kontinenter, med marken. Enligt uppgifter är det nu under produktion. Du och dina medspelare har rekryterats av CIA för att ta er an det kritiska uppdraget att undersöka och förhindra vapnets fortsatta utveckling. Under spelets gång skaffar ni er nya kontakter, egenskaper och drabbas av skador. Kom ihåg att det enda sättet att ta hem spelet och stoppa väldens undergång är att samarbeta.

Precis som i de tidigare spelen i spelserien är Pandemic Legacy Season 0 utvecklat för att spelas över tolv månader, eller 12–24 spelomgångar beroende på hur bra ni samarbetar. Du kan självklart spela flera spelomgångar direkt efter varandra om detta önskas. Under spelets gång förändras spelplanen och spelkorten permanent. Detta görs med hjälp av exempelvis klistermärken. Detta är ett välgjort, underhållande och nervkittlande spel med ett fantastisk narrativ. Om du någon gång drömt om att agera superspion är detta helt klart din chans. Spelet är gjort för 2–4 spelare och rekommenderas från 14 år. Speltid per omgång/scenario är ca 45–60 minuter. Regler och spel på engelska.

The Grizzled
The Grizzled är på många sätt ett gravallvarligt samarbetsspel. Här reser du och dina medspelare tillbaka till en kall skyttegrav under första världskriget. Fiendekulor flyger över era huvuden och det egna artilleriet dundrar runt er. Målet är tydligt, men allt annat än enkelt. Att ta er hem med livet i behåll.

I detta kortbaserade samarbetsspel måste ni arbeta tillsammans för att samtliga ”soldater” ska överleva spelomgången. Under varje runda väljer lagledaren hur många kort varje spelare ska drar ur högen framför er. Varje kort representerar antingen ett hot emot gruppen (som exempelvis väderförhållanden) eller negativa och individuella personlighetsdrag. För att vinna måste ni tillsammans lyckas tömma såväl draghögen som era individuella spelhänder. Detta måste ske innan tiden går ut. Men kom ihåg att ni får inte misslyckas för många gånger.

The Grizzled är, trots sitt känsliga tema, ett väldigt underhållande spel som kan spelas om och om igen. Med sin fina känsla för kamratskap och galghumor rekommenderas det varm. Spelet är gjort för 2–5 spelare och har en speltid ca. 30 minuter. Regler och spel på engelska.

The Baker Street Irregulars
The Baker Street Irregulars är en maffig och fristående expansion i den populära spelserien Sherlock Holmes Consulting Detective. Tillsammans med dina meddetektiver får du prova din slutledningsförmåga i ett brottshärjat London.

I detta kooperativa spel ska ledtrådar finnas, vittnen förhöras och tidningar lusläsas. Allt för att finna de ledtrådar som krävs för att knäcka de tio separata fall som följer med i denna mycket väldesignade spelbox. Vissa av dessa fall är anpassade för nya spelare, medan andra är extra knepiga och gjorda för dem som spelat ett par omgångar. Samla dina bästa detektivvänner och kliv in i rollerna som gatugänget Baker Street Irregulars, mästerdetektivens medhjälpare.

The Baker Street Irregulars kommer med olika papperstyngd på case files, tidningar och kartor med fina illustrationer. Spelet är gjort för 1–8 spelare och har en uppskattad speltid på 1–2 timmar / fall (räkna med något längre om ni är många spelare). Rekommenderas från 14 år. Regler och spel på engelska.

Flash Point Fire Rescue 2nd Edition
Ta på dig din skyddsdräkt, samla din utrustning och gör dig redo att springa in i ett brinnande inferno. Fokus måste bara vara på en sak, att få ut alla människor ur den brinnande byggnaden. Om du någon gång drömt att vara brandsoldat så är detta spel för dig.

Flash Point Fire Rescue 2nd Edition är ett nervkittlande och lätt beroendeframkallande samarbetsspel där du och dina medspelare tar er an rollen som en grupp brandsoldater. Ert mål är att rädda minst 7 av 10 personer från en brinnande byggnad, och ni måste göra detta innan huset kollapsar. För att lyckas med detta måste ni hela tiden samarbeta. Under varje runda kan spelarna spendera actionpoäng för att försöka släcka bränder, flytta sig genom byggnaden, flytta offer ut ur byggnaden eller utföra olika speciella åtgärder.

I denna spelbox finner du två möjliga spellägen, grundläggande spel och expertspel. I regelboken finner du tydligt spelupplägg för båda dessa spellägen. Om du inte spelat detta tidigare rekommenderar vi er att börja med den grundläggande nivån då expertnivån verkligen testar ert samarbete till sin gräns. Flash Point Fire Rescue 2nd Edition är gjort för 2–6 spelare, men spelmekaniken gör att du även kan spela detta som solospel. Speltiden är ca. 45 minuter. Rekommenderas från 10 år. Spel och regler på engelska.

Alice is Missing RPG
Letar du efter ett spännande rollspel som har en spelmekanik som funkar perfekt även när du och dina vänner vill hålla distans? Då rekommenderar vi det relativt nyinkomna rollspelet Alice is Missing. Spelet är framtaget av Renegade Game Studios och händelserna utspelar sig i den sömniga staden Silent Falls som ligger i den norra delen av Kalifornien. Alice Briarwood, en ung flicka, är spårlöst försvunnen och det är upp till er att fastställa vad som kan ha hänt henne. Det som är unik med detta rollspel är att det sker helt utan verbala ord. Istället för att ni som spelare pratar med varandra över ett bord så bygger spelmekaniken på att ni enbart skickar textmeddelanden till varandra. Detta kan ske exempelvis via sms eller en digital chatt.

Alice is Missing äger rum över en spelsession som varar ca. två till tre timmar. Under spelets första 45 minuter skapar alla spelare (var för sig) sina individuella karaktärer och dess relationer till Alice. Under de efterföljande 90 minuterna skickar de färdiga karaktärerna textmeddelanden till varandra och delar med sig av ledtrådar och erfarenheter som gör att ni tillsammans kan fastställa Alice öde. Detta rollspel har ingen fast spelledare, men en person från gruppen är ansvarig för att förklara exempelvis spelregler. Detta är ett enkelt, prisvärt och underhållande rollspel som både känns rätt i tiden och nytänkande. Spelet är designat och testat för 3–5 spelare. Spel och regler på engelska. Rekommenderas varmt om du letar efter ett rollspel som är gjort för och fungerar väl med social distans.


Kommentarer

Nyhetsbrev