Barnbokssommar

Publicerad: Tisdag, 21 juni 2022, Skribent: Sofia

Barnbokssommar!

En helt ny sagofantasy med enhörningar och fabeldjur är Alvens hjärta av Gudrun Wessnert. Ramberättelsen utspelar sig på Stockholms slott under medeltiden och boken är också fullspäckad med helt sanna fakta ur historiens valv och med illustrationer av Filippo Vanzo. Passar från 6 år och uppåt.

Nya Musse & Helium är här! Lågstadiebarnens favoritmöss från Djurriket återvänder i del 7 – En oväntad vändning av den populära serien, perfekt för högläsningsstunden vid sänggåendet. Bokserien började som ljudsaga och det snälla och busiga magiska syskonparet har fortsatt äventyra framgångsrikt även i bokform.

Åldersgruppen 6 till 9 har även en ny del i superdupersuccén Handbok för Superhjältar att roa sig med nu i sommar. Även här är det sjunde delen i serien som nyss har kommit ut med det passande namnet Tillbaka. Superhjälten Röda Masken (allas vår Lisa) och hennes vänner är förstås glada att de kidnappade barnen har återvänt. Synd bara att de beter sig så märkligt och vandrar omkring på natten som vore de hypnotiserade. Vad kan detta betyda och vem ligger bakom allt?

Asynjaserien av Elisabeth Östnäs med Lina Neidestams fina illustrationer är en riktigt intressant och ganska råbarkad vikingaberättelse för slukaråldern. Nu har del 2 – Frejas svärd precis släppts och vi får fortsätta följa Birkaflickan Disa som tillfångatagits. Ska vännen Idris klara av att rädda henne ur Frejadyrkarnas klor?

Bortbytingar – De överblivnas armé av Gustav Tegby

En nioåring som kör taxi? En urstark men vänlig vittra? Väsen som måste lära sig handskas med nyfunna krafter i ett nutida Stockholm? Dessutom med omslagsillustration av fantastiska Maria Fröhlich. Inget mer behövde sägas – den här boken ville jag läsa! Det visade sig dessutom att den innehöll så otroligt mycket mer, inte minst en härligt avväpnande humor. Vi möter den rätt vilsna tonåringen Dorian som måste handskas med djup sorg samtidigt som han rekryteras av vresiga mylingen Majken. Vid Väsenverket gör han nya förvirrande bekantskaper bland vittror (för du får inte kalla dem troll, det är nedsättande), vättar och rån. Bland bakgator, parker och kyrkogårdar försöker Dorian och hans nya vänner komma underfund med sina förmågor, hitta försvunna anförvanter som kanske rövats bort av ett skumt gäng i Tanto och kanske till slut få ett svar på vad bortbytingarnas egentliga roll är i dagens samhälle.

För de allra yngsta vill jag passa på att tipsa om egensinniga bilderboken Bulqash av Yara Bamieh. Boken går egentligen inte att beskriva men utspelar sig bland vilda kaniner där den märkliga varelsen Bulqash kommer in och vänder upp-och-ned på precis allting. Oerhört charmigt och garanterat något som vi aldrig sett förut!

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev